Voorbereiden met YouTube-filmpjes

De 23-jarige René Smaal behoort bij de EK karate in Zürich, die vrijdag beginnen, tot de kanshebbers voor een medaille.

1Hoe bereid je je voor op de EK in Zwitserland?

„Daar ben ik al vijf maanden mee bezig. Na de WK in oktober heb ik een maand vrijgenomen, begin december ben ik weer gaan trainen. De eerste twee maanden heb ik vooral krachttraining gedaan, in het krachthonk en met oefeningen op de karateschool. Daarna ben ik op explosiviteit en conditie gaan trainen. Als je meer arbeid doet dan dat je uit kan rusten, verzuren je spieren flink. In de laatste week voor een toernooi doe ik het liefst zo min mogelijk, zodat ik echt honger krijg naar de mat. Ik kijk wel naar YouTube-filmpjes van mijn partijen en die van tegenstanders, om de spanning op te bouwen. Doordat ik deze week niet train, spaar ik al mijn energie op. Als ik straks op de mat sta, komt het er allemaal uit.” 

2Let je op je voeding in de aanloop naar een toernooi?

„Tijdens de krachttrainingen heb ik veel eiwitten nodig. Dan drink ik eiwitshakes en eet ook veel eieren. En kipfilet en biefstuk bijvoorbeeld. Voor de trainingen die ik daarna heb gedaan, had ik meer koolhydraten nodig. Dan eet ik veel pasta.”

3Heb je een speciale tactiek uitgestippeld voor de EK?

„Ik heb de afgelopen tijd veel tijd besteed aan het analyseren van mijn tegenstanders. Alles staat tegenwoordig op YouTube, ook karatepartijen. Mijn kamer ligt vol met A4’tjes, waarop ik wedstrijden heb geanalyseerd. Ik schrijf op waar tegenstanders een score mee maken en hoe ze reageren op aanvallen. Of wat ze doen als ze achterstaan, welke combinaties van trappen en stoten ze op bepaalde momenten inzetten. Omdat ik dit vorig jaar voor de EK allemaal wist, ging het heel goed – ik werd derde. Maar de klasse waarin ik uitkom, tot 75 kilogram, is wel de klasse met de meeste karateka’s, de koningsklasse wordt het wel genoemd. Er zijn twaalf potentiële kampioenen, ik heb dus veel huiswerk moeten doen. Daarnaast benader ik de EK stap voor stap, alleen focussen op de volgende partij. Ik hoop dan in een successpiraal terecht te komen. Zo geniet ik ook van de partijen, dat doe je minder als je alleen aan het einddoel denkt. Op de WK werd ik uitgeschakeld door iemand die echt niet beter was – ik stond zelfs 2-0 voor – mede doordat ik al vooruit aan het denken was.”

4Jij combineert je topsportcarrière met een hbo-opleiding. Heb je daar wel tijd voor?

„Ik zit in het derde jaar van de academie voor lichamelijke opvoeding in Zwolle. Dat gaat goed, maar het is veel plannen. Ik moet ook zes keer in de week trainen. En op weg naar wedstrijden ben ik altijd huiswerk aan het maken.”