Volgende week ov-staking in Rotterdam

OV-Chipkaart in de metro op Centraal Station Rotterdam. Foto NRC / Bas Czerwinski

Reizigers in Rotterdam moeten op 11 mei rekening houden met minder openbaar vervoer. Bussen, trams en metro’s rijden op die dag niet voor 8.30 uur. Daarna wordt de dienstregeling deels opgepakt, waarna om 10.00 uur alles weer moet rijden.

Het is voor het eerst dat er in de spits wordt gestaakt. Tot nu toe werd alleen actie gevoerd tussen de ochtend- en avondspits in.

Mogelijk volgen soortgelijke acties in Den Haag en Amsterdam op 12 en 13 mei, laat stadsvervoerbedrijf RET vanochtend weten.

Met de acties willen de vervoerbedrijven het kabinet overtuigen af te zien van de plannen om het openbaar vervoer in de grote steden openbaar aan te besteden en 120 miljoen euro te bezuinigen. Eerder werd al in februari en april gestaakt.

Medewerkers van de vervoerbedrijven en de vakbonden voelen zich genoodzaakt door te gaan met de acties:

“Als het kabinet de plannen doorzet, leidt de combinatie van verplichte aanbesteding en bezuinigingen uiteindelijk tot overvolle voertuigen, langere wachttijden en minder veiligheid in het openbaar vervoer.”