Verdachten van brand Schoorl vrij

De twee mannen die zondag op het strand van Bergen aan Zee werden opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij brandstichting in de duinen bij Schoorl, zijn gisteravond vrijgelaten. Van betrokkenheid van de twee bij de branden is niets gebleken, meldt de politie.

De mannen werden zondag aangehouden omdat ze met zwarte vegen op hun handen en in hun gezicht het strand verlieten. De twee roken ook naar brand. Uit onderzoek blijkt volgens de politie echter dat ze een tractor met pech op het strand hebben geholpen.

De brandweer heeft gisteravond om half elf het sein brand meester gegeven bij de duinbrand bij Schoorl. Vanochtend waren nog ruim honderdvijftig brandweerlieden bezig met nablussen, geholpen door blushelikopters van het leger.

De noodverordening voor het gehele bos- en duingebied in de gemeente Bergen blijft van kracht, zo meldt de gemeente op haar site. Mensen worden opgeroepen weg te blijven uit het getroffen gebied.

Vannacht zijn militairen en brandweerkorpsen uit de provincies Noord-Brabant, Utrecht, Limburg en Overijssel ingezet bij het nablussen van een gebied van ongeveer tweehonderd hectare dat door het vuur is aangetast. Zij werden vanochtend afgelost door militairen en brandweermannen uit Utrecht en Gelderland.

De Noord-Hollandse duinen worden al enkele jaren geteisterd door branden. In veel gevallen wordt brandstichting vermoed. Of de branden van afgelopen weekend ook zijn aangestoken, wordt nog onderzocht. Tot nu toe zijn volgens de politie meer dan vijftig mensen in de regio onderwerp van onderzoek.

Tijdens een grote brand die in augustus 2009 in de buurt van Schoorl woedde, ging 150 hectare duinlandschap verloren.

In april vorig jaar leidde een grote brand ertoe dat alle inwoners van Bergen aan Zee een nacht geëvacueerd werden.