Utrechtse gynaecoloog wil met eicelbank beginnen

Gynaecoloog Bart Fauser, hoogleraar in het UMC Utrecht, wil zo snel mogelijk een eicelbank beginnen waaraan vrouwen tegen een vergoeding anoniem eicellen kunnen doneren. Het zal de eerste eicelbank in Nederland zijn. Vrouwen zullen er tot hun vijftigste terechtkunnen om zwanger te worden met een gedoneerde eicel.

Dat zegt Fauser vandaag in een gesprek met NRC Handelsblad. De eicelbank zal van start gaan zodra de praktische en juridische aspecten geregeld zijn. Het bestuur van het UMC Utrecht staat positief tegenover het initiatief.

Eicellen doneren tegen betaling is verboden in Nederland, maar volgens Fauser zijn er juridisch geen belemmeringen om vrouwen een vergoeding van ongeveer 900 euro te betalen. Hij verwijst naar minister Schippers van Volksgezondheid (VVD). Die antwoordde vorige week op Kamervragen dat een verbod op betaling voor gedoneerde eicellen niet kan worden opgeheven, omdat dit in strijd zou zijn met het Verdrag inzake de bescherming van de mens met betrekking tot de toepassing van de biologie en de geneeskunde. Maar een onkostenvergoeding, zoals Spaanse klinieken die nu geven, mag wél, aldus Schippers. Ze wil nog niet reageren op Fausers initiatief.

Volgens de hoogleraar accepteren vrouwen steeds minder dat ze in Nederland niet de behandeling krijgen die zij willen. Daarom gaan ze voor eicellen naar het buitenland.

Fauser: „Wij zitten hier maar eindeloos te praten over wat wel en niet kan. Ondertussen doet de rest van de wereld het allemaal al. Er is gewoon steeds minder draagvlak voor hoe wij het hier doen.”

In 2006 gingen ongeveer twintig Nederlandse vrouwen voor een eicel naar het buitenland. In 2009 waren het er tweehonderd en in 2010 vierhonderd. Vruchtbaarheidsklinieken buiten Nederland werken bijna altijd commercieel. In Amerika lagen de prijzen voor een eicel een paar jaar geleden nog rond de vierduizend dollar. Jonge en mooie vrouwen met een universitaire opleiding kunnen inmiddels bedragen tot tienduizend dollar voor hun eicellen krijgen.

Gynaecoloog Jan Kremer, hoogleraar in het UMC St Radboud in Nijmegen en woordvoerder van de beroepsvereniging van gynaecologen, kan zich voorstellen dat Fauser met een eicelbank begint. „We leven in Nederland niet meer op een eiland en er is een groot tekort aan donoren. Daarbij is de kwaliteit van de behandelingen in sommige andere landen bedroevend slecht.” Hij zou zich wel verzetten als de eicelbank commercieel zou zijn.

Een vrouw mag haar vruchtbaarheid sturen: pagina 12