Utrechtse gynaecoloog wil eerste Nederlandse eicelbank beginnen

Beeld van eicel met eiwitmantel, door een scanning- ektronenmicroscoop. Foto Karolinska-instituut, Stockholm

Gynaecoloog Bart Fauser van UMC Utrecht wil zo snel mogelijk de eerste eicelbank in Nederland beginnen. Vrouwen kunnen daar tegen een vergoeding anoniem eicellen doneren. Vandaag begon het UMC met het invriezen van eicellen.

Dit zegt de hoogleraar van het UMC vanmiddag in een gesprek met NRC Handelsblad. Redacteur Jannetje Koelewijn schrijft dat de eicelbank van start gaat zodra de praktische en juridische aspecten geregeld zijn. Het bestuur van het UMC Utrecht staat positief tegenover het initiatief. Vrouwen zouden tot hun vijftigste terecht kunnen bij de eicelbank.

‘Steeds minder draagvlak voor Nederlands beleid’

Eicellen doneren tegen betaling is verboden in Nederland, maar volgens Fauser zijn er juridisch geen belemmeringen om vrouwen ongeveer 900 euro te betalen. Minister Schippers van Volksgezondheid (VVD) zei vorige week dat een betaling onder de noemer ‘onkostenvergoeding’, zoals Spaanse klinieken die nu geven, is toegestaan. Ze wil nog niet reageren op Fausers initiatief.

Volgens de hoogleraar accepteren vrouwen steeds minder dat ze in Nederland niet de behandeling krijgen die zij willen. Daarom gaan ze voor eicellen naar het buitenland.

“Wij zitten hier maar eindeloos te praten over wat wel en niet kan. Ondertussen doet de rest van de wereld het allemaal al. Er is gewoon steeds minder draagvlak voor hoe wij het hier doen.” – Bart Fauser, hoogleraar UMC.

In 2010 vierhonderd Nederlandse vrouwen naar buitenlandse kliniek

In 2006 gingen ongeveer twintig Nederlandse vrouwen voor een eicel naar het buitenland. Dat aantal vertienvoudigde in 2009, waarna dat aantal zich vorig weer verdubbelde naar inmiddels vierhonderd.

Vruchtbaarheidsklinieken buiten Nederland werken bijna altijd commercieel. In Amerika lagen de prijzen voor een eicel een paar jaar geleden nog rond de vierduizend dollar. Jonge en mooie vrouwen met een universitaire opleiding kunnen inmiddels bedragen tot tienduizend dollar voor hun eicellen krijgen.