Uitgelicht

Film

What Happens in Vegas (Tom Vaughan, 2008, VS). Stervehikel voor Cameron Diaz en Ashton Kutcher is nogal suffe komedie met ondermaatse grappen. Door haar verloofde gedumpte controlfreak Diaz en de zojuist door zijn vader ontslagen lanterfanter Kutcher komen elkaar in Las Vegas tegen en blijken na een dronken nacht getrouwd! Terug in New York wil de rechter hun echtscheiding niet uitspreken, ze moeten eerst maar eens proberen of ze het met elkaar kunnen rooien. Net 5, 20.30-22.30u.

Rendition (Gavin Hood, 2007, VS). In Amerika neergesabeld thriller drama laat niet onberoerd. De Egyptisch-Amerikaanse man van Reese Witherspoon verdwijnt spoorloos. De CIA heeft hem opgepakt en naar een bevriende (naamloze) natie in het Midden Oosten laten verdwijnen, waar ze het niet zo nauw nemen met de rechten van terreurverdachten. De jonge CIA agent Jake Gyllenhaal worstelt onderwijl met zijn geweten. Witherspoon stuit in Washington op politiek opportunisme en de oorlogslogica van neoconservatieve terreurbestrijder Meryl Streep. RTL 8, 20.30 23.00u.

Informatief

Changer la vie, Mitterand 81-83. Gedramatiseerde documentaire uit 2010 van Serge Moati, over François Mitterand. De socialist Mitterand werd in 1981 gekozen tot president van Frankrijk. Voor het eerst kwamen in een groot West-Europees land ook communisten in de regering. Mitterand wilde een ambitieus partijprogramma doorvoeren, „om het leven in Frankrijk te veranderen”. Met o.a. Philippe Magnan en Daniel Russo. TV 5, 21.00-22.30u.

World War II - Behind closed doors. Zesdelige historische documentaireserie van Laurence Rees over de relaties tussen Stalin, de nazi’s en de Westelijke geallieerden tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Deze eerste aflevering behandelt de geheime afspraken tussen Stalin en Hitler, nadat ze in een wederzijds niet-aanvalsverdrag in 1939 Polen opdeelden. Na de bezetting van Polen ontmoetten Stalin en de Duitse minister Von Ribbentrop elkaar opnieuw. Daarbij deed Stalin een belofte die pas in de jaren 90 aan het licht kwam: hij beloofde de Duitsers te steunen en zou niet toelaten dat ze verslagen werden. Canvas, 21.20-22.10u.

BreinGeheim. Populair-wetenschappelijk programma behandelt in deze aflevering het kinderbrein. Kinderen kunnen op jonge leeftijd veel leren, mits ze op de juiste manier gestimuleerd worden. En hoe werkt de hersens bij talentvolle kinderen? Ook bezoekt Charles Groenhuijsen een school in Wilnis. Ned. 2, 21.25-22.00u.

Omdat hun hart sprak. Documentaire over de crèche Kindjeshaven, waar tijdens de oorlog Joodse kinderen verborgen werden gehouden voor de Duitsers. Met goedkeuring van de Duitse autoriteiten richtten de Utrechtse studenten Trui van Lier en Jet Berdenis van Berlekom in 1940 een crèche op voor de buitenechtelijke kinderen van Duitse soldaten en Nederlandse vrouwen. In werkelijkheid werden in het Utrechtse pand vanaf 1942 steeds meer Joodse kinderen opgevangen van wie de ouders naar concentratiekampen waren gestuurd. Tweehonderd baby’s en peuters overleefden daardoor de oorlog. Ned. 2, 23.00-23.50u.

Abenteuer Forschung. Wetenschappelijke documentaire. Dieren hebben in fabels en gezegdes menselijke eigenschappen. Vossen zijn sluw, ganzen zijn dom, enzovoorts. Hoe komen we aan deze denkbeelden en schuilt er enige waarheid in? Afl.: Tierisch menschlich: Von dummen Gänsen und schlauen Füchsen. ZDF, 23.00-23.30u.

Amusement

Exile. Slot van driedelige Britse psychologische thriller pver een man die na achttien jaar terugkeert naar zijn geboortestad en daar probeert te achterhalen wat er destijds mis ging tussen hem en zijn vader. BBC 1, 22.00-23.00u.

Law and order: Special Victims Unit. Amerikaanse misdaadserie over een rechercheteam in New York dat zich exclusief bezighoudt met het oplossen van zedenmisdrijven. Als zijn zoon betrokken raakt bij een misdaad, raakt detective Tutuola verscheurd tussen zijn werk en privéleven. Zijn collega’s ontdekken tijdens het onderzoek een nog grotere zaak. Met o.a. Mariska Hargitay en Ice-T. Net 5, 22.30-23.25u.

Radio

OBA live. Talkshow met als hoofdgast documentairemaakster Marijke Jongbloed. Ze filmde in 1980 kinderen die danser wilden worden. In 1992 maakte ze de documentaire De volgende stap, waarin de kinderen in hun carrière werden gevolgd. Nu hun danscarrière voorbij is kijken ze in haar film Dans voor het leven terug en vooruit. Radio 5, 19.02-20.02u.

Componist van de week. Leos Janacek (1854-1928) groeide op in Moravië. De ritme en toonhoogte van de Tsjechische taal vormde het uitgangspunt voor zijn composities. Radio 4, 19.30-20.02u.