Tweede zwarte doos Air France 447 gevonden

A combination image of photographs of plane wreckage of Air France flight 447 released by the Investigation and Analysis Bureau (BEA) after a news conference at the BEA headquarters in Le Bourget, northern Paris, April 4, 2011. Parts of the wreckage of an Air France plane found in the Atlantic at the weekend contain the bodies of some of the passengers who died when the aircraft crashed off Brazil in 2009, the French government said on Monday. Air France flight 447, an Airbus 330-203 plane, plunged into the ocean en route from Rio to Paris, killing all 228 passengers and crew on board and a long search has so far failed to find flight recorders that could give clues to the cause of the accident. REUTERS/BEA/Handout (FRANCE - Tags: TRANSPORT DISASTER POLITICS BUSINESS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
A combination image of photographs of plane wreckage of Air France flight 447 released by the Investigation and Analysis Bureau (BEA) after a news conference at the BEA headquarters in Le Bourget, northern Paris, April 4, 2011. Parts of the wreckage of an Air France plane found in the Atlantic at the weekend contain the bodies of some of the passengers who died when the aircraft crashed off Brazil in 2009, the French government said on Monday. Air France flight 447, an Airbus 330-203 plane, plunged into the ocean en route from Rio to Paris, killing all 228 passengers and crew on board and a long search has so far failed to find flight recorders that could give clues to the cause of the accident. REUTERS/BEA/Handout (FRANCE - Tags: TRANSPORT DISASTER POLITICS BUSINESS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS Brokstukken van het Air France-toestel. Foto Reuters / Investigation and Analysis Bureau

Ook de tweede zwarte doos van het in 2009 bij Brazilië neergestortte Air France-toestel is gevonden. Het werd voor de kust van Brazilië gevonden. Dit meldt de NOS.

Enkele dagen geleden werd de eerste zwarte doos, met de vluchtgegevens, geborgen. Op de tweede staan opnames van gesprekken uit de cockpit.

In 2009 stortte de Airbus van Air France neer in de Atlantische Oceaan, ten noorden van Brazilië, tijdens een vlucht op weg naar Parijs. De oorzaak is nog steeds een mysterie, want de zwarte dozen met vluchtgegevens lagen op grote diepte en waren tot nu toe onvindbaar.

De eerste zwarte doos, die eerder werd gevonden. Foto AP / BEADe eerste zwarte doos, die eerder werd gevonden. Foto AP / BEA

Eind maart startte de vierde zoektocht naar de zwarte dozen. Drie onderwaterrobots werden ingezet om op vier kilometer diepte de oceaanbodem tussen Brazilië en west-Afrika af te speuren.

Het vinden van de oorzaak won aan belang, toen een Franse rechter vorige maand Air France en Airbus van doodslag beschuldigde. Maar zonder de zwarte doos lijkt het moeilijk vast te stellen wie precies schuld heeft aan de crash.

De kosten voor de nieuwe zoektocht worden geschat op bijna negen miljoen euro en worden betaald door Air France en Airbus. In eerdere zoektochten is al bijna twintig miljoen euro gestoken