Twee minuten stilte

Israelis stop their vehicles in on the highway outside Tel Aviv on May 02, 2011 as sirens sound across Israel for two minutes in memory of the Holocaust victims. Israel began marking Holocaust Remembrance Day at sundown on May 01 with a ceremony at the national memorial to the six million Jews killed by the Nazis during World War II. AFP PHOTO/JACK GUEZ
Israelis stop their vehicles in on the highway outside Tel Aviv on May 02, 2011 as sirens sound across Israel for two minutes in memory of the Holocaust victims. Israel began marking Holocaust Remembrance Day at sundown on May 01 with a ceremony at the national memorial to the six million Jews killed by the Nazis during World War II. AFP PHOTO/JACK GUEZ AFP

Weggebruikers in heel Israël stopten gisterochtend langs de weg, of midden op de weg zoals hier bij Tel Aviv. Zo konden ze twee minuten stilte in acht nemen ter nagedachtenis van de zes miljoen joden die omkwamen in de Holocaust, ruim 65 jaar geleden.

De jaarlijkse herdenking begon op zondagavond. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu hield bij het holocaustmonument Yad Vashem in Jeruzalem een toespraak voor honderden overlevenden, diplomaten en Israëlische politici. In zijn voordracht trok Netanyahu een parallel tussen de Holocaust en de dreiging die Iran zou vormen voor het voortbestaan van Israël.

De premier zei dat Iran en zijn bondgenoten Hamas in de Gazastrook en Hezbollah in Libanon openlijk oproepen tot de vernietiging van Israël. „Iran bewapent zich zelfs met kernwapens om dit doel te bereiken. De bedreiging van ons bestaan en onze toekomst is niet theoretisch. Dat moet worden gestopt.”

Israël vraagt de internationale gemeenschap al jaren om actie te ondernemen tegen het kernwapenprogramma van de islamitische republiek. Het steunt diplomatieke maatregelen en sancties, maar houdt ook de optie van militair ingrijpen open.