Turkije verhardt Libië-standpunt: Gaddafi moet direct weg

Erdogan verhardde de toon jegens Gaddafi vandaag op een persconferentie, staande tussen de Turkse vlag en die van zijn partij AK. Foto Reuters / Osman Orsal

Turkije wil dat Moammar Gaddafi onmiddellijk aftreedt en niet langer “bloed, tranen en onderdrukking” verkiest boven hervormingen. Dat heeft premier Tayyip Erdogan vandaag gezegd, waarmee de Turken hun koers verleggen. Eerder werkte het land nog aan een ‘routekaart’ die moest leiden tot vrede terwijl Gaddafi mocht blijven zitten.

De harde woorden van Erdogan illustreren dat de Turkse regering haar standpunt heeft aangepast. Novum meldt dat Turkije de druk op Gaddafi, een oude bondgenoot, opvoert en afstapt van voorzichtigheid en stille diplomatie.

Erdogan vroeg de Libische leider “in zijn eigen belang en dat van Libië” zijn land te verlaten. Hij verzekerde dat als Gaddafi besluit te vertrekken, diplomaten zullen voorzien in een veilige reis naar een gastland.

De minister-president zei zich te kunnen voorstellen dat de Libische leider rouwt om zijn jongste zoon en drie van zijn kleinkinderen, gedood bij een NAVO-aanval, maar wees erop dat Gaddafi zelf het Libische volk doet lijden. “We herinneren hem eraan dat het Libische volk hetzelfde verdriet ondergaat en vragen hem deze stap te nemen om verder lijden te vermijden.”

De NAVO ontkende vandaag dat de strijd in Libië zich in een impasse bevindt. De geallieerden zouden gestaag hun missiedoelen bereiken, aldus de Italiaanse marinecommandant van de missie Rinaldo Veri. “De missie gaat door zolang nodig is om Gaddafi’s troepen terug te laten gaan naar hun barrakken en stoppen met het bedreigen van burgers.”