Trage formatie Finland mogelijk gevolgen voor noodhulp Portugal

De regeringsformatie in Finland komt langzamer op gang dan verwacht. Dit heeft mogelijk gevolgen voor het financiële reddingsplan voor Portugal en andere noodlijdende EU-lidstaten.

Formateur en de beoogde nieuwe Finse premier Jyrki Katainen heeft vandaag de formering van de nieuwe regering uitgesteld, meldt Reuters. Volgens Katainen kunnen de officiële formatiebesprekingen pas op 18 mei hervat worden, in plaats van de eerder vastgestelde datum van 9 mei.

Hierdoor heeft Finland geen regering op 16 mei, wanneer de EU-lidstaten in Brussel gaan stemmen over de hulp aan noodlijdende landen. Finland kan nu niet met een regering meedoen aan de stemming.

Kaitanen laat weten dat hij daarom nu beleidsmakers in het parlement zal vragen te stemmen over het feit of hij voor of tegen moeten stemmen in Brussel of hiervan moet afzien. Volgens de wetgeving van de Europese Unie moeten alle lidstaten, waaronder Finland, instemmen of afzien van stemming bij het aannemen van de financiële noodhulp.

Het is nog onduidelijk hoe de stemming in het Finse parlement zal verlopen, aangezien tijdens de verkiezingen anti-EU sentimenten de boventoon voerden. De nationalistische en eurosceptisch Ware Finnen-partij boekte een forse winst. Deze partij is het er niet mee eens dat Finland meebetaalt aan het financiële reddingsplan voor noodlijdende eurolanden.

Kaitanen laat weten dat als het parlement beslist dat Finland tegen het financiële reddingsplan stemt, hij zich daarbij neerlegt.