Theehuis in El Raval juicht voor de Marokkaan Afellay

Met Ibrahim Afellay hebben de Marokkanen in de wijk El Raval een held bij Barcelona. In theehuis Medina Azahara hopen ze vanavond dat hij speelminuten krijgt.

„Ibrahim Afellay is onze trots bij FC Barcelona”, zegt Jamal in de deuropening van een eettentje aan de Carrer de la Lluna. In het hart van volkswijk El Raval is de Nederlandse international met Marokkaanse roots een populaire voetballer van Barça. Afellay wordt door de immigranten uit het Noord-Afrikaanse land gezien als de eerste Marokkaanse prof die het kan gaan maken bij de blaugranas. „Toen Afellay bij Real Madrid de assist gaf waaruit Lionel Messi het openingsdoelpunt maakte, ging iedereen uit zijn dak”, legt de jonge Marokkaan uit. Zijn vrienden knikken.

Op het moment dat het groepje jongens hoog opgeeft over Afellay komt Rachid Ahmidouch aangelopen. De 35-jarige Marokkaan is oprichter van La Penya Barcelonista de Alhucemas: de supportersclub die binding heeft met de Marokkaanse stad Al Hoceima. Het is de kustplaats waar de ouders van Afellay opgroeiden en waar sinds april 2009 een inmiddels vervallen Cruyff Court ligt dat is aangelegd op initiatief van de voormalige PSV’er. „Iedereen in Al Hoceima is fan van FC Barcelona en van Afellay”, zegt Ahmidouch, terwijl hij het rolluik opent van theehuis Medina Azahara dat dienst doet clubgebouw van de Marokkaanse Barça-fans.

Het theehuis zal vanavond volstromen als FC Barcelona in de return van de halve finale van de Champions League aartsrivaal Real Madrid ontvangt. Het elftal van Pep Guardiola zorgt voor de broodnodige afleiding in de buurt, die hard wordt getroffen door de economische crisis. Zwervers, alcoholisten en opgeschoten jongeren, maar ook studenten en hippe kunstenaars bepalen het straatbeeld in de steegjes met namen als Carrer del Tigre, Carrer dels Angels en Carrer de Pelai. Even verderop struinen de toeristen over de Ramblas langs kiosken waar de koppen van Spaanse sportkranten om het hardst schreeuwen. Barça-Real wint het qua aandacht ruimschoots van de dood van Osama Bin Laden.

De voetbalfans in Medina Azahara hopen op een klinkende zege voor FC Barcelona en op speelminuten voor Afellay. De nummer twintig van de kampioen van Spanje heeft na een wat stroef begin inmiddels aangetoond dat hij voor de ploeg waardevol kan zijn. Na zijn invalbeurt vorige week in het Estadio Santiago Bernabéu waren de kritieken lovend voor Afellay. „De Marokkanen hier in El Raval waren blij, trots en emotioneel tegelijk”, stelt Ahmidouch. „Wij zijn in hem blijven geloven, maar je hoopt wel dat hij zich bewijst. Ik denk dat Afellay nog jaren voor FC Barcelona kan spelen.”

De ongeveer 750.000 Marokkanen vormen na de Roemenen de grootste groep immigranten in Spanje. Het aantal Marokkaanse voetballers dat furore maakte in de Primera División is met spelers als Noureddine Naybet (Deportivo), Mustapha Hadji (Deportivo en Espanyol) en Badou Zaki (Mallorca) op één hand te tellen. Afellay is de eerste die bij een echte topclub lijkt door te breken. Volgens Ahmidouch is het goed te verklaren waarom Afellay zich na een paar maanden zo goed thuis voelt in de hoofdstad van Catalonië. „Al Hoceima en Barcelona hebben veel met elkaar gemeen”, legt de afgestudeerde econoom uit. „Berbers en Catalanen hebben zich altijd afgezet tegen de centrale regering. We zijn allebei ondernemende volken, die hangen aan hun eigen identiteit. Heel veel inwoners van Al Hoceima zijn twintig, dertig jaar geleden geëmigreerd naar Europa. Ook de vader van Afellay heeft als bokser in Barcelona gewoond voordat hij zijn leven voorzette in Utrecht.”

Afellay was slechts negen jaar oud op het moment dat zijn vader overleed. Toen de middenvelder op 2 februari van dit jaar in het bekerduel met Almería zijn eerste doelpunt in het shirt van FC Barcelona maakte, wees hij met zijn vingers naar de hemel. Afellay heeft moeite gehad de dood te verwerken van de man die hem in contact bracht met voetbal, maar nooit heeft zien schitteren bij PSV, Oranje en FC Barcelona. Aan de hand van zijn oudere broer Ali en zijn moeder Mardore Habiba groeit Afellay uit tot een gelovig moslim en een gedreven voetbalprof. De beloning volgt als Barcelona hem voor drie miljoen overneemt van PSV.

Toen Afellay werd gepresenteerd bij zijn droomclub stonden een paarhonderd Marokkaanse fans voor hem te juichen bij de poorten van Nou Camp. Moeder Afellay was er ook bij en liep met haar zoon over het veld. In theehuis Medina Azahara wordt stilletjes genoten van de verrassende transfer. „We hebben onze supportersclub in 2006 opgericht vlak voordat Barcelona de finale van de Champions League won tegen Arsenal”, zegt Ahmidouch. „Toen volgden we Afellay alleen op afstand als opkomend talent van PSV. Op 28 mei spelen we waarschijnlijk met hem de eindstrijd van de Champions League op Wembley. Ik heb het vliegticket al geboekt.”

Voor de inwoners van El Raval zou Ibrahim Afellay in meerdere opzichten een rolmodel kunnen zijn, maar de voetballer heeft in het verleden vaak aangegeven dat hij slechts zijn voeten wil laten spreken. „Ach, al komt Afellay maar een keertje bij ons langs. Dat zou al fantastisch zijn”, mijmert Ahmidouch. „Hij zal als een zoon van Al Hoceima worden ontvangen.”