Tanja Nijmeijer: ik pleegde aanslag waarbij kind omkwam

Beeld uit de video van Tanja Nijmeijer die vorig jaar door de Wereldomroep werd getoond.

Tanja Nijmeijer heeft in 2003 meegewerkt aan een bomaanslag in de Colombiaanse hoofdstad Bogota waarbij een kind om het leven kwam. Dat vertelt het Nederlandse FARC-lid in een nieuw boek van de Colombiaanse journalist Jorge Botero, meldt persbureau AFP.

Doelwit van de aanslag was een sportartikelenfabriek waarvan de eigenaar geen geld wilde afstaan aan de rebellenbeweging waarbij Nijmeijer zich in 2002 aansloot. De Nederlandse was degene die de explosieven plaatste. Bij de aanslag kwam een kind om het leven, zestien anderen raakten gewond.

Geen spijt van aanslag

Nijmeijer, een afgestudeerde hispanoloog, heeft volgens Botero geen spijt. Hij baseerde zijn boek op interviews die hij vorig jaar met haar had. Delen van die gesprekken maakte hij vorig jaar al openbaar. Daarin bekende de nu 33-jarige Denekampse al dat ze bommen had gelegd. Ook zei ze toen dat ze niet wilde worden gered van de FARC. “Ik blijf bij de FARC tot mijn dood of tot de overwinning”, zo zei ze in de bijbehorende video die de Wereldomroep toen publiceerde:

Verder zou Nijmeijer, die opereert onder de naam Alexandra, in het boek onder meer stellen dat het guerrillaleven “heel rijk” is. Ze vertelt hoe ze verliefd is geworden op een andere rebel, een neef van de vorig jaar omgekomen FARC-commandant Mono Jojoy. Eind 2010 klaagden de Verenigde Staten haar aan voor de gijzeling van Amerikanen.