‘Syrië arresteerde afgelopen weekend meer dan duizend mensen’

De Syrische autoriteiten hebben afgelopen weekend meer dan duizend mensen gearresteerd tijdens invallen in huizen in het hele land. Een groter aantal mensen wordt vermist.

Dat laat Ammar Qurabi, hoofd van de mensenrechtenorganisatie ‘National Organization for Human Rights in Syria’ weten aan persbureau AP. Qurabi: “de arrestaties hebben van Syrië een grote gevangenis gemaakt”. Volgens hem arresteerden veiligheidsdiensten in de zuidelijke stad Deraa, het epicentrum van de protesten in Syrië, mannen onder de veertig.

Aanval op Deraa geïntensiveerd

Het regime van president Bashar al-Assad probeert door massale arrestaties van demonstranten de opstand in het land de kop in te drukken die nu al zes weken duurt.

Het Syrische leger heeft de aanval op Deraa geïntensiveerd. De stad zit nu al ruim een week zonder water, brandstof of elektriciteit. Gisteren werden de inwoners wederom onder vuur genomen door tanks en scherpschutters.

Tot nu toe meer dan 545 doden bij geweld in Syrië

Mensenrechtenorganisaties schatten dat minstens 545 Syrische burgers om zijn gekomen bij gewelddadigheden bij demonstraties.

Volgens de Syrische autoriteiten zijn buitenlandse samenzweringen en terreurgroepen verantwoordelijk voor de onrust in het land. Toch hief Assad op 21 april officieel de noodtoestand af en gaf het regime Koerden in het land de Syrische nationaliteit om hen voor zich te winnen. Maar deze toezeggingen blijven gepaard met gewelddadigheden tegen Syrische burgers.

Internationale gemeenschap veroordeelt optreden Syrië

Het optreden van de Syrische autoriteiten wordt scherp veroordeeld door de internationale gemeenschap. De Verenigde Staten hebben sancties ingesteld tegen drie topambtenaren, de Syrische inlichtingendienst en de Iraanse Revolutionaire Garde. President Barack Obama beschuldigt Iran van steun aan Syrië.

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties gaat de moorden en andere misdaden tegen de menselijkheid in Syrië onderzoeken.

De EU heeft een wapenembargo ingesteld tegen Syrië en lidstaten riepen ambassadeurs op het matje om te eisen dat het regime stopt met het inzetten van geweld tegen zijn burgers.

Lees hier meer over Syrië.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld