Supporters Spakenburg bedreigen arbiter thuis

De supporters van Spakenburg hadden het ’s middags via Twitter aangekondigd. „Zo ff [even] naar Bellinga”. Afgelopen vrijdagavond stonden ze in de voortuin van de scheidsrechter uit Groningen, op 180 kilometer van Spakenburg. Arbiter Marcel Bellinga had zaterdag 16 april de beladen dorpsderby tussen de amateurvoetbalclubs Spakenburg en IJsselmeervogels gefloten.

IJsselmeervogels won het ‘thuisduel’ met 3-2 en nam de eerste plaats in de topklasse van de rivaal over. De fans van Spakenburg voelden zich benadeeld. Hun ploeg kreeg ruim twee weken geleden een strafschop tegen, een van de spelers kreeg een rode kaart en de scheidsrechter keurde een doelpunt van Spakenburg af.

Vrijdag ging een groepje supporters van de amateurclub naar het huis van scheidsrechter Bellinga. Volgens een woordvoerder van de politie Groningen zorgden ze daar voor ophef in de straat, gooiden ze het meubilair in de voortuin van de scheidsrechter omver en ontvreemden ze een lantaarn. De scheidsrechter voelde zich door het incident bedreigd en zal volgens de politie aangifte doen.

Omdat de daders hun voornemens op Twitter aankondigden en ook een foto voor het huis van de scheidsrechter op de berichtenwebsite publiceerden, is de politie hen intussen op het spoor. Het bestuur van Spakenburg spreekt op de website van de club zijn „afschuw uit over dergelijke daden”. De KNVB heeft een onderzoek ingesteld.