Smartengeld van leerling

Leerlinge beschuldigde docente valselijk van seksueel misbruik.

Een oud-leerlinge van CSG Bogerman in Sneek moet een docente Nederlands 10.000 euro smartengeld betalen, wegens een valse aantijging van seksueel misbruik. Dit heeft de meervoudige civiele kamer van de Leeuwarder rechtbank bepaald. Het is uitzonderlijk dat een leerling smartengeld moet betalen aan een docent na een valse beschuldiging. In 2007 zei de toen 16-jarige leerlinge dat de docente haar had gedwongen tot seksuele handelingen in haar werkkamer. Ook zou ze daar zijn misbruikt door een onbekende man. Ze zei dat ze daartoe zeventien keer uit de klas werd gehaald door de docente. De advocaat van de docente, Justus Werle, noemt het vonnis belangrijk voor zijn cliënt: „Een bevestiging dat het een compleet verzonnen verhaal was van de leerlinge.” De docente Nederlands zit sinds 2009 met een zware burn-out thuis, aldus haar advocaat. (NRC)