Shazam voor bomen

De iPhone-app Leafsnap identificeert bomen met aangepaste gezichtsherkenningsoftware.

Bomen herken je aan hun blad en stam, en ’s winters aan hun knoppen. Maar zelden of nooit aan hun bloemen. Die zijn groen, klein, onopvallend. Denk aan de den, de berk en de beuk.

Voor velen is de afwezigheid van opvallende bloemen een hindernis bij het leren herkennen en onderscheiden van boomsoorten. Het blad zégt ze te weinig. Voor Amerikanen in het noordoosten van de VS is er nu uitkomst in de vorm van een iPhone-applicatie die het determineren van ze over neemt. Zoals het populaire Shazam liedjes herkent, zo kan deze app, die Leafsnap heet, bomen thuisbrengen. Maak een foto van het onbekende boomblad en Leafsnap stelt vast van welke boom het blad komt. En laat zien hoe bloemen, vruchten, schors en boomprofiel eruit zien.

De applicatie, die programmatuur voor gezichtsherkenning gebruikt, is ontwikkeld door Columbia University en de University of Maryland. De botanische informatie werd geleverd door de Smithsonian Institution. De grote moeilijkheid is dat het blad van veel bomen nogal variabel is, die variabiliteit moest in het programma gebracht worden. Komt Leafsnap er niet helemaal uit, dan worden de meest aannemelijke alternatieven getoond en moet de mens de finale determinatie overnemen.

De app werkt twee kanten op. De gemaakte foto wordt centraal opgeslagen en geeft zo, samen met alle andere foto’s van gebruikers, een indruk van de biodiversiteit in de VS. Het programma is nog in ontwikkeling en zal uiteindelijk het hele Amerikaanse grondgebied bestrijken en op iPad en Android beschikbaar gemaakt worden. (NRC)

Bekijk de blaadjes, bloemen en vruchten ook op een normale computer: www.leafsnap.com