Saab trekt Chinees geld aan

Victor Muller (C), Spyker Chief Executive and Chairman of Saab Automobile, and Zhang Ruijun (R), Vice-President of the Hawtai Motor Group, and an interpreter answer questions during a media conference in Beijing May 3, 2011. Spyker Cars announced on Tuesday that China's Hawtai Motor Group would invest 150 million euros in the Dutch firm's ailing Swedish brand Saab in return for shares, enabling Saab to pay bills and resume production. The deal is the second time that a Chinese company has helped to bail out a Swedish carmaker. REUTERS/David Gray (CHINA - Tags: TRANSPORT BUSINESS)
Victor Muller (C), Spyker Chief Executive and Chairman of Saab Automobile, and Zhang Ruijun (R), Vice-President of the Hawtai Motor Group, and an interpreter answer questions during a media conference in Beijing May 3, 2011. Spyker Cars announced on Tuesday that China's Hawtai Motor Group would invest 150 million euros in the Dutch firm's ailing Swedish brand Saab in return for shares, enabling Saab to pay bills and resume production. The deal is the second time that a Chinese company has helped to bail out a Swedish carmaker. REUTERS/David Gray (CHINA - Tags: TRANSPORT BUSINESS) REUTERS

Het Chinese autobedrijf Hawtai Motor Group investeert 150 miljoen euro in het noodlijdende Saab.

Dat werd vanmorgen door het Nederlandse moederbedrijf Spyker Cars en Hawtai bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Peking. Victor Muller – eigenaar van Spyker Cars, die vorig jaar het noodlijdende Saab heeft overgenomen – zei tijdens de persconferentie ook dat het nieuwe 9-3-model van Saab vanaf volgend jaar in China wordt geproduceerd. De autofabrikant kon nog niet aangeven wat de gevolgen zijn voor de werkgelegenheid in Trollhättan, de Zweedse thuisbasis van Saab.

De overeenkomst tussen beide bedrijven verschaft Hawtai toegang tot de technologie van Saab. Daarnaast wordt het bedrijf producent en distributeur van Saab in China. De Chinezen krijgen een belang van 29,9 procent in Spyker. De overeenkomst moet nog wel worden goedgekeurd door de Chinese en Zweedse autoriteiten en de Europese Investeringsbank waar Saab een lening heeft uitstaan.

Volgens Victor Muller slaat Saab twee vliegen in een klap: naast nieuwe financiering „biedt de samenwerking Saab de kans om de Chinese markt te betreden”. Vicepresident van Hawtai, Ruijun Zhang, spreekt over „een fantastische dag voor onze relatief jonge onderneming die tien jaar geleden werd opgericht”. Hawtai zetelt in Peking en heeft twee productielocaties met een gezamenlijke capaciteit van 350.000 auto’s per jaar. „De partnerschap met het iconische merk Saab verschaft ons toegang tot innovatieve techniek en een internationaal netwerk dat ons decennia zou hebben gekost om op te bouwen”, aldus Zhang.

De productie bij Saab ligt sinds begin april stil als gevolg van financieringsproblemen. Toeleveranciers willen geen producten leveren omdat Saab niet betaalt. Het bedrag van openstaande claims bedroeg gisteren bijna 400.000 euro.

Met de nieuwe financiering hoopt het autobedrijf de productie volgende week maandag te kunnen hervatten, zei Muller in Peking. De afgelopen dagen heeft de Spyker-topman 210 miljoen euro bij elkaar gekregen voor het noodlijdende Saab. Naast de 150 miljoen euro van Hawtai werd gisteren bekend dat Spyker een converteerbare lening heeft afgesloten met Gemini Investment Fund Limited voor 30 miljoen euro en 30 miljoen euro aan krediet kan opnemen bij de Europese Investeringsbank.

Geld is hard nodig: pagina 35