Chinese autofabrikant investeert in Saab, productie weer opgestart

Een concept van de nieuwe Saab Phoenix op de autoshow van Genève begin maart. Foto AP / Martial Trezzini

Saab gaat samenwerken met de Chinese autofabrikant Hawtai Motor Group. De Chinese autofabrikant investeert 150 miljoen euro in het noodlijdende autobedrijf. Dat heeft Spyker, de Nederlandse eigenaar van de Zweedse autoproducent, vanochtend bekendgemaakt.

Victor Muller, topman van Spyker, zegt dat door de investering de productie van Saab weer kan worden opgestart.

“De samenwerking met Hawtai geeft Saab aan de ene kant de mogelijkheid om zijn business plan uit te voeren, omdat financiering voor de middellange termijn veilig is gesteld, terwijl aan de andere kant Saab tot de Chinese markt kan toetreden en een technologische samenwerking kan beginnen met een sterke Chinese fabrikant.” - Victor Muller, topman Spyker, in persverklaring.

Onder de overeenkomst ontvangt Spyker van Hawtai een totaal bedrag van 120 miljoen euro voor in totaal 24,6 miljoen aandelen, wat een belang is van 29,9 procent, en tevens een lening van dertig miljoen euro.

De overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door Chinese overheidsinstellingen, de Europese Investeringsbank en het Zweedse National Debt Office.

Door financiële problemen is de productie al ruim drie weken onderbroken.