PVV in Limburg dicht bij coalitie met CDA en VVD

PVV, CDA en VVD in Limburg zijn het bijna eens over een coalitie voor de komende vier jaar. Het zou de eerste keer zijn dat de partij van Geert Wilders ergens bestuursverantwoordelijkheid krijgt. Als de partijen elkaar vinden, leidt dat er tegelijk toe dat de PvdA in Limburg voor het eerst sinds decennia de oppositie ingaat.

De drie partijen zijn het eens over het aantal gedeputeerden. PVV en CDA krijgen er elk twee; beide één met een volle aanstelling en één met een aanstelling voor drieënhalve dag. De VVD krijgt een gedeputeerde met een volledige aanstelling. Limburg heeft nu een college van CDA en PvdA, dat bestaat uit vijf voltijds gedeputeerden.

Limburg is de enige provincie die na de Statenverkiezingen van maart nog zonder nieuw bestuur zit. De drie onderhandelende partijen beloofden aanvankelijk voor Pasen met een akkoord te komen. Dat lukte niet. Vorige week dreigde zelfs een breuk, toen het CDA onverwachts met een reeks nieuwe eisen kwam.

Als de onderhandelingen van morgen, zoals verwacht, een definitief akkoord opleveren, kan het nieuwe college van Gedeputeerde Staten volgende week vrijdag officieel worden geïnstalleerd.

De drie partijen hebben een ruime meerderheid in de Provinciale Staten. Samen bezetten ze 28 van de 47 zetels.