‘Wij beschermden Bin Laden niet’ - eerste Pakistaanse reactie

==NO ARCHIVES = RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / WHITE HOUSE " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS == This official White House photograph made available May 2, 2011 shows US President Barack Obama (2nd L) and Vice President Joe Biden (L), US Secretray of Defense Robert Gates (R) and US Secretary of State Hillary Clinton (2nd R) along with members of the national security team, as they receive an update on the mission against Osama bin Laden in the Situation Room of the White House, in Washington, DC on May 1, 2011. Please note: a classified document seen in this photograph has been obscured. AFP PHOTO / Official White House Photo by Pete Souza Editors Please Note: This official White House photograph is made available only for publication by news organizations and/or for personal use printing by the subject(s) of the photograph. The photograph may not be manipulated in any way and may not be used in commercial or political materials, advertisements, emails, products, promotions that in any way suggests approval or endorsement of the President, the First Family, or the White House. ==NO ARCHIVES = RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / WHITE HOUSE " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==
==NO ARCHIVES = RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / WHITE HOUSE " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS == This official White House photograph made available May 2, 2011 shows US President Barack Obama (2nd L) and Vice President Joe Biden (L), US Secretray of Defense Robert Gates (R) and US Secretary of State Hillary Clinton (2nd R) along with members of the national security team, as they receive an update on the mission against Osama bin Laden in the Situation Room of the White House, in Washington, DC on May 1, 2011. Please note: a classified document seen in this photograph has been obscured. AFP PHOTO / Official White House Photo by Pete Souza Editors Please Note: This official White House photograph is made available only for publication by news organizations and/or for personal use printing by the subject(s) of the photograph. The photograph may not be manipulated in any way and may not be used in commercial or political materials, advertisements, emails, products, promotions that in any way suggests approval or endorsement of the President, the First Family, or the White House. ==NO ARCHIVES = RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / WHITE HOUSE " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS == Obama, Clinton en de rest van de staf volgen in de 'situation room' de operatie in Pakistan. Foto AFP / Pete Souza / White House

De Pakistaanse president Asif Ali Zardari ontkent dat zijn veiligheidsdiensten Osama bin Laden hebben afgeschermd totdat de terroristenleider door Amerikaanse troepen werd doodgeschoten, in een operatie waar steeds meer details van duidelijk worden.

In de eerste officiële Pakistaanse reactie, in een opiniestuk in de Washington Times, zegt Zardari dat het land wel degelijk samenwerkte met de Verenigde Staten om de meest gezochte terrorist ter wereld te vinden, maar dat Pakistaanse troepen niet hebben geholpen bij de operatie van gisteren.

Amerikaanse soldaten bekijken het nieuws over Bin Laden in Afghanistan. Foto Reuters / Lucas JacksonAmerikaanse soldaten bekijken het nieuws over Bin Laden in Afghanistan. Foto Reuters / Lucas Jackson

Pakistan kreeg, onder meer van anonieme Amerikaanse overheidsfunctionarissen, kritiek te verduren voor het feit dat Bin Laden in een aangename villa vlakbij een militaire academie in Abbottabad bleek te schuilen. Er werd hier en daar gesuggereerd (CNN heeft het consequent over ‘supposed allies’, veronderstelde bondgenoten) dat de Pakistaanse veiligheidsdiensten weinig hun best hebben gedaan om Bin Laden te vinden. Ook in de Pakistaanse media heerst onbegrip over hoe Bin Laden zich schijnbaar comfortabel in hun midden kon ophouden. Zardari ontkent dat de Pakistanen wisten waar Bin Laden zat.

Kritiek is er ook van oud-Navo-chef Jaap de Hoop-Scheffer, bij de NOS

“Sommigen suggereren in de Amerikaanse kranten dat het Pakistan aan de wil ontbrak om terrorisme aan te pakken, of erger nog, dat wij daadwerkelijk terroristen zouden beschermen. Zulke speculatie zonder onderbouwing is spannend voor de pers, maar reflecteert niet de feiten.” - Asif Ali Zardari

Het complex van Osama bin Laden. Klik op de foto voor meer informatie over de zoektocht naar Bin Laden's huis op Google Maps. Reuters / Department of DefenseHet complex van Osama bin Laden. Klik op de foto voor meer informatie over de zoektocht naar Bin Laden's huis op Google Maps. Reuters / Department of Defense

Menselijk schild was niet zijn vrouw

Ondertussen wordt ook steeds meer duidelijk hoe de operatie in Abbottabad in z’n werk is gegaan. Zo blijkt het bericht dat een vrouw van Bin Laden als menselijk schild was gebruikt niet juist. Het lijkt er wel op dat er inderdaad een vrouw het leven liet als menselijk schild, maar dat is niet de vrouw van Bin Laden. Wie wel is omgekomen in een poging de Al-Qaeda-chef te beschermen is onbekend.

‘Schietend ten onder’

Gisteravond liet een anonieme diplomaat aan persbureau AP weten dat Bin Laden ‘schietend ten onder ging’. Hij zou zelf hebben geschoten op de elitetroepen die zijn complex bestormden, maar hier bestaat onduidelijkheid over. Anderen berichten dat dit niet klopt en dat Bin Laden geen schot zou hebben afgevuurd. Wel is duidelijk dat de Al-Qaeda ideoloog door twee kogels is geraakt: één in zijn hoofd en één in zijn borst.

Een 'rouwadvertentie' in een krant in Sydney. Foto AFP / News ltd / Torsten BlackwoodEen 'rouwadvertentie' in een krant in Sydney. Foto AFP / News ltd / Torsten Blackwood

‘Eenheid behouden’

President Obama hield gisternacht een persconferentie, waar hij een staande ovatie kreeg van Democratische en Republikeinse congresleden. Obama zei te hopen dat hetzelfde gevoel van eenheid heerste als na de aanslagen van 11 september, en zei te hopen dat iets van die eenheid in het sterk gepolariseerde land behouden kan blijven.

“It is my fervent hope that we can harness some of that unity and some of that pride to confront the many challenges that we still face.”

Een soldaat in Afghanistan kijkt op tv naar het nieuws over Bin Laden. Foto Reuters / Lucas JacksonEen soldaat in Afghanistan kijkt op tv naar het nieuws over Bin Laden. Foto Reuters / Lucas Jackson

Chips, garnalen en cola

In een reconstructie van de New York Times wordt enigszins helder hoe Obama, Clinton en de rest van de situation room de operatie in Abbottabad volgden.

Obama onderbrak zijn potje golf en kon in het Witte Huis via een camera op de helm van een van de navy SEALs de aanval op het complex van ‘Geronimo’, de codenaam van Bin Laden, volgen. Het verslag van de New York Times bevat veel details, zo zou een medewerker van het Witte Huis erop uit zijn gegaan om pitabroodjes, chips, garnalen en cola te halen.

Nadat het sein ‘Geronimo EKIA’ (Bin Laden, Enemy Killed in Action) werd gegeven zou Obama hebben gezegd: “We got him.”

Een vrouw bekijkt in Washington de kranten met het nieuws over de dood van Bin Laden. Foto AFP / Karen BleierEen vrouw bekijkt in Washington de kranten met het nieuws over de dood van Bin Laden. Foto AFP / Karen Bleier

Het Witte Huis heeft verklaard te verwachten dat beelden van de operatie binnenkort vrij zullen worden gegeven. Volgens de Amerikanen zijn de foto’s die zijn gemaakt van de terreurleider, onder meer vlak voor dat hij een zeemansgraf kreeg, ‘gruwelijk’ en twijfelt men daarom of ze naar buiten gebracht moeten
worden. Verwacht wordt dat Washington vandaag een besluit neemt.

De NOS over de toespraak van Obama gisteren:

De Amerikanen, met de rest van de wereld, willen dan ook bewijs zien. Enkele parlementariërs zetten de regering gisteren onder druk om foto’s van het stoffelijk overschot van Bin Laden vrij te geven. De regering zegt er alles aan te doen om er voor te zorgen dat ‘niemand een basis heeft om te ontkennen dat we Osama bin Laden hebben gedood’.

Wat staat er op zijn harde schijf?

Het wachten is op Amerikaanse computerexperts in Afghanistan, waar de door de navy SEALs meegenomen computers en harde schijven van Bin Laden en zijn entourage worden geanalyseerd, zo schrijft Politico.

Op een geheime locatie zijn volgens een functionaris honderden mensen bezig met de data van Bin Laden, waar de Amerikaanse geheime diensten uiteraard bijzonder benieuwd naar zijn.

Lees hier het liveblog dat wij gisteren en vannacht bijhielden over de dood van Bin Laden terug.