Pakistan bekritiseert actie VS - Congres overweegt korten hulp

Caption: Supporters of Pakistani religious party Jamatut Dawa condemn the killing of Osama bin Laden, holding their party flags with Arabic inscription reads "there is no God but Allah, Muhammad is the messenger of Allah." in Karachi, Pakistan on Tuesday, May 3, 2011. Bin Laden, the mastermind behind the Sept. 11, 2001, terror attacks that killed thousands of Americans, was killed in an operation led by the United States. (AP Photo/Shakil Adil)
Caption: Supporters of Pakistani religious party Jamatut Dawa condemn the killing of Osama bin Laden, holding their party flags with Arabic inscription reads "there is no God but Allah, Muhammad is the messenger of Allah." in Karachi, Pakistan on Tuesday, May 3, 2011. Bin Laden, the mastermind behind the Sept. 11, 2001, terror attacks that killed thousands of Americans, was killed in an operation led by the United States. (AP Photo/Shakil Adil) Aanhangers van de Pakistaanse religieuze partij Jamatut Dawa veroordelen de dood van Osama bin Laden in Karachi, Pakistan. Foto: AP / Shakil Adil

Islamabad heeft kritiek op de Amerikaanse militaire operatie op Pakistaans grondgebied waarbij Al-Qaeda leider Osama bin Laden werd gedood. De regering noemt het een “ongeoorloofde eenzijdige actie”.

De Pakistaanse regering waarschuwt de Verenigde Staten dat dergelijke missies niet meer mogen plaatsvinden in de toekomst. Dit ondermijnt de onderlinge samenwerking en bedreigt mogelijk de internationale vrede en veiligheid. Dat maakte het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag bekend, meldt persbureau AP.

De Amerikaanse regering geeft als reden, voor het niet voortijdig inlichten van Islamabad, dat zij niet de operatie wilde compromitteren. De afgelopen maanden zijn de betrekkingen tussen de CIA en de belangrijkste inlichtingendienst van Pakistan verslechterd. Zo zorgde een schietincident in Lahore, waarbij een CIA-agent twee Pakistanen doodschoot, voor spanning tussen de twee landen. Ook zijn er vermoedens dat de Pakistaanse inlichtingendiensten banden onderhouden met terroristische organisaties.

‘Pakistan heeft fouten gemaakt’

Het feit dat de terroristenleider zo dicht bij de hoofdstad verbleef, heeft internationaal vraagtekens opgeroepen of de Pakistaanse inlichtingendiensten niet op de hoogte was van de lokatie van Bin Laden.

Vanochtend ontkende de Pakistaanse president Asif Ali Zardari dat zijn veiligheidsdiensten Osama bin Laden hebben afgeschermd. Zardari heeft wel toegegeven dat er fouten zijn gemaakt door de Pakistaanse inlichtingendiensten.

Congres kort mogelijk op hulpgelden Pakistan

Het Amerikaanse Congres gaat mogelijk korten op de financiële hulp aan Pakistan als blijkt dat Islamabad af wist van de verblijfplaats van Bin Laden. Dat zei het hoofd van de Inlichtingencommissie van de Senaat Dianne Feinstein vandaag, meldt AP. Pakistan ontvangt jaarlijks 1,3 miljard dollar van de VS.

Verenigde Naties willen informatie over de dood van Bin Laden

Hoge commissaris van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties, Navi Pillay, roept de VS op om informatie te verschaffen over de operatie in Pakistan waarbij Bin Laden omkwam. Pillay benadrukt dat dergelijke missies moeten voldoen aan internationale wetgeving.

“Dit was een complexe operatie en het zou bevordelijk zijn als wij de precieze details kennen De Verenigde Naties benadrukken dat terrorismebestrijding volgens internationale wetgeving moet verlopen.”

Geestelijken oordelen dat zeemansgraf niet islamitisch is

Islamitische geestelijken uit Saoedi-Arabië, het geboorte land van Bin Laden, noemen het zeemansgraf dat de terroristeleider heeft gekregen, ‘niet-islamitisch’. Dat meldt Reuters.

Bin Laden werd vanaf een Amerikaans vliegdekschip in een verzwaarde zak in het noorden van de Arabische Zee in het water gegooid. Het lichaam werd hiervoor wel behandeld volgens de islamitische gebruiken. Gisteren werd al duidelijk dat de keuze van een zeemansgraf vragen op zou roepen in de Arabische wereld.

Lees hier meer over Osama bin Laden.