Overnamestrijd NYSE gaat vijandige fase in

De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq gaat aandelen kopen in NYSE Euronext, nadat het trans-Atlantische beursbedrijf verzoeken voor vriendelijke overnamegesprekken herhaaldelijk had afgewezen. De overnamestrijd is daarmee de vijandige fase ingegaan.

NYSE Euronext, eigenaar van onder meer de beurs van Amsterdam, wil liever fuseren met Deutsche Börse omdat dit beter in hun langetermijnstrategie zou passen. Het bod van Nasdaq van ruim 11 miljard dollar (8 miljard euro) overtreft echter dat van Deutsche Börse van 9,5 miljard dollar. Nasdaq doet het bod samen met de online derivatenbeurs International Exchange (ICE).

Nasdaq en ICE gaan nu aandeelhouders van NYSE Euronext rechtstreeks benaderen om hun belangen in het beursbedrijf over te nemen. Nasdaq en ICE hebben toestemming gekregen van hun respectievelijke besturen om het bod op te volgen. Het beursconsortium maakte op 1 april bekend interesse te hebben in NYSE Euronext, later die maand gevolgd door een overnamevoorstel. NYSE Euronext verwierp telkens de avances van Nasdaq en ICE.

Volgens Nasdaq en ICE zijn de aandeelhouders van NYSE Euronext beter af met hun bod dan dat van Deutsche Börse. Nasdaq en ICE omzeilen nu de wil van het bestuur van NYSE Euronext door aandeelhouders rechtstreeks te benaderen. „Het bestuur heeft ons bod twee keer afgewezen zonder met ons te praten. We leggen ons voorstel nu voor aan de aandeelhouders van NYSE Euronext, zodat ze de kans krijgen om het zelf te overwegen”, zei Jeffrey Sprecher, bestuursvoorzitter van ICE gisteren in een verklaring.

Nasdaq/ICE zegt hoop te houden dat NYSE Euronext „uiteindelijk de waarde inziet van een samenwerking en bereid is te praten.” De aandeleninkoop moet het bestuur van NYSE Euronext „overtuigen van de ernst van onze intenties”, zei bestuursvoorzitter Bob Greifeld van Nasdaq.