Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Osama bin Laden had een eerlijk proces moeten krijgen

Foto AFP

Het is absurd dat president Obama als voormalig hoogleraar strafrecht beweert dat er recht is gedaan met de dood van aartsvijand Osama. Had hij maar als Truman gehandeld, de president die voorkwam dat nazileiders direct na hun arrestatie standrechtelijk geëxecuteerd werden.

Dat betoogt Geoffrey Robertson, auteur van Crimes Against Humanity (uitgeverij Penguin), vandaag in de Britse krant The Independent. De wetenschap dat de operatie in het Pakistaanse huis van de Al Qaeda-leider was bedoeld om te doden en niet om gevangen te nemen, vindt hij weerzinwekkend. Om maar niet te spreken van het triomfantelijke applaus van diplomaten en politici.

Zolang details over het vuurgevecht onduidelijk blijven, heeft de president volgens de auteur een geloofwaardigheidsprobleem.

“De wet staat toe dat criminelen uit zelfverdediging worden beschoten. Maar ze moeten wel, indien mogelijk, de gelegenheid krijgen om zichzelf over te geven. Zelfs als ze niet hun handen omhoog doen, moet men gevangenneming nastreven. Het vereist daarom uitleg hoe Osama bin Laden is neergeschoten (vooral als hij in het achterhoofd is geraakt). En waarom dat haastige zeemansgraf? De wet schrijft autopsie voor.”

De hele situatie vindt Robertson een rechtsstaat onwaardig. Erger nog, deze gewelddadige operatie heeft van Osama bin Laden een martelaar gemaakt. Precies wat hij wilde. Op de lange termijn, zo verzekert Robertson, schamen we ons voor dit brute optreden.