Ook creditcardgegevens van Nederlanders buitgemaakt bij cyberaanval op Sony

A visitor stands in front of a poster of the Sony Playstation logo during the Electronic Entertainment Expo in Los Angeles in this June 2, 2009 file photo. Sony suffered a massive breach in its video game online network that led to the theft of names, addresses and possibly credit card data belonging to 77 million user accounts, the company said on its U.S. PlayStation blog on April 26, 2011, in what is one of the largest-ever Internet security break-ins. REUTERS/Mario Anzuoni/Files (UNITED STATES - Tags: SCI TECH BUSINESS ENTERTAINMENT CRIME LAW)
A visitor stands in front of a poster of the Sony Playstation logo during the Electronic Entertainment Expo in Los Angeles in this June 2, 2009 file photo. Sony suffered a massive breach in its video game online network that led to the theft of names, addresses and possibly credit card data belonging to 77 million user accounts, the company said on its U.S. PlayStation blog on April 26, 2011, in what is one of the largest-ever Internet security break-ins. REUTERS/Mario Anzuoni/Files (UNITED STATES - Tags: SCI TECH BUSINESS ENTERTAINMENT CRIME LAW) Een bezoeker aan de technologiebeurs E3 in 2009 in Los Angeles bij een poster van Sony Playstation. Foto Reuters / Mario Anzuoni

Bij de recente hack van gegevens van klanten van Sony zijn de creditcardgegevens van 10.700 mensen uit Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Spanje buitgemaakt. Dat heeft de elektronicagigant gisteravond bekendgemaakt.

Het zou gaan om creditcardnummers en vervaldata, maar niet om de drie- of viercijferig code die nodig is om een transactie te doen. De klanten worden persoonlijk op de hoogte gebracht.

De gegevensdiefstal zou al halverwege april hebben plaatsgevonden maar gisteren pas zijn ontdekt. De ontvreemde gegevens zijn van klanten van het PC-netwerk Sony Online Entertainment, dat offline is gehaald. De opslaglocatie van de gegevens is volgens Sony verouderd. “Er zijn geen aanwijzingen dat in onze belangrijkste database van creditcardgegevens is ingebroken.”

Bij de hack van gegevens van 77 miljoen klanten van Sony Playstation Network (PSN), die vorige week bekend werd, leek de Sony Online Entertainment omgeving nog gevrijwaard te zijn.

De hackers die onlangs toegang wisten te veroveren tot de klantgegevens van het PSN, hebben mogelijk 10 miljoen creditcardnummers buitgemaakt.

Gisteren gaf technologiebedrijf Sony toelichting op de inbraak waarbij de data van in totaal 77 miljoen PSN-klanten werden buitgemaakt. Het is een van de grootste datadiefstallen uit de geschiedenis van het web.

Sony bood zijn excuses aan en ging diep door het stof: de hackers hebben gebruik gemaakt van een relatief oud lek waar het bedrijf niet van op de hoogte was.