Mei Li Vos: PVV’ers blijf weg van dodenherdenking

Mei Li Vos.

In het verkiezingsprogramma (pag. 35) van de PVV staat dat we op 4 mei “de slachtoffers van het (nationaal) socialisme” gedenken. Dit is voor ex-PvdA-Kamerlid Mei Li Vos reden om PVV’ers op te roepen woensdag niet bij de dodenherdenking aanwezig te zijn.

Vos, van wie vorige week het boek Politiek voor de leek verscheen, noemt de passage uit het PVV-programma “meer dan een woordgrapje”.

De PVV is bezig de werkelijkheid te reframen en de geschiedenis te herschrijven. Het lukt de partij wonderwel om ‘links’ van alles in de schoenen te schuiven. Dat gaat via curieuze redeneringen.

Hoewel de presentatie van het PVV-programma vorig jaar op veel publiciteit kon rekenen, is de gewraakte zin in de aanloop naar de verkiezingen van 9 juni niet opgemerkt. Sterker nog, schrijft Vos:

De PVV presenteerde haar programma op 23 april, en op 4 mei vorig jaar zat ik in de Nieuwe Kerk naast Fleur Agema, de nummer twee op de lijst. Ik wist toen niet dat zij wat anders zat te herdenken.

Oktober vorig jaar signaleerde Elsbeth Etty in haar column ‘Obama met een hitlersnor’ de gewraakte passage. Zij vond:

Deze poging tot sarcasme [...] al even weinig origineel als de demagogie van de Tea Party: hier wordt Job Cohen en Emile Roemer tussen haakjes een Hitlersnor opgeplakt.