Maximumstraf van 12 jaar cel voor meervoudig babydoder Sietske H.

De 26-jarige Sietske H. is veroordeeld tot 12 jaar celstraf. De rechtbank in Leeuwarden oordeelde vanmiddag dat ze schuldig is aan drievoudige babymoord en enkelvoudige babydoodslag.

NRC-correspondent voor Noord-Nederland Karin de Mik was aanwezig in de zaal:

De rechter sprak van een “bizarre geschiedenis” en “koelbloedig” handelen. Omdat Sietske H. heeft geweigerd om aan een psychiatrisch onderzoek mee te werken, oordeelde de rechter dat ze volledig toerekeningsvatbaar is. Wel vermoedde hij een stoornis. Er wordt haar zwaar aangerekend dat ze haar eigen “schaamte en angst” voor ontdekking van haar zwangerschappen heeft laten prevaleren. Voorbehoedsmiddelen en abortus hadden, zeker na de eerste doodslag, uitkomst kunnen bieden, maar dat heeft ze niet willen overwegen, aldus de rechter.

Het vonnis is conform de eis van het Openbaar Ministerie. De officier van justitie achtte net als de rechter vandaag drievoudige kindermoord en enkelvoudige kinderdoodslag bewezen. H. krijgt daarmee de maximumstraf, tot verontwaardiging van deskundigen.

Advocaat Barbara Klunder van Sietske H. laat weten in hoger beroep te gaan. Zij pleitte eerder dat in twee gevallen, de bevallingen van 2003 en 2005, niet zeker is dat de baby’s levend ter wereld zijn gekomen. Zij baseert zich hierbij op het sectierapport van het NFI. In de andere twee gevallen acht zij slechts doodslag bewezen.

De zaak kwam aan het rollen nadat haar werkgever, een tandarts, de politie tipte. De babylijkjes werden in augustus vorig jaar aangetroffen in een viertal koffers op zolder van het ouderlijk huis van H. in het Friese dorp Nij Beets. De vier kindjes kwamen tussen 2003 en 2009 ter wereld. Het onderzoek van het Openbaar Ministerie heeft geen aanleiding gegeven om de vader, een ex van Sietske H., te verdenken van medeplichtigheid.