Lot TenCate verbonden aan wereldpolitiek

Textielbedrijf TenCate boekt weer winst, dankzij het brandwerende Defender M. Dat is in trek bij Amerikanen én bij Europese landen.

Steven Derix

Rotterdam. - Wat hebben de dood van Bin Laden en de oorlog tegen het terrorisme te maken met Koninklijke TenCate n.v. uit Almelo?

Meer dan u denkt.

Vanmorgen presenteerde het textielbedrijf riante cijfers over het eerste kwartaal van 2011. De omzet in het eerste kwartaal, zo meldde bestuursvoorzitter Loek de De Vries, kwam uit op 279 miljoen euro, 46 procent meer dan over de eerste drie maanden van 2010. De nettowinst kwam uit op 9,9 miljoen. Ter vergelijking: in het eerste kwartaal van 2010 maakte TenCate nog een verlies van bijna 1 miljoen euro.

Het financiële fortuin van TenCate hangt nauw samen met de oorlog in Afghanistan. Het meest succesvolle product van het Almelose bedrijf is Defender M, een katoenen weefsel dat is verstrekt met kunststofvezels. Het resultaat is sterk, ademend, en – belangrijk – brandwerend textiel dat zeer geschikt voor gevechtspakken voor soldaten. Sinds 2007 is Defender M het favoriete materiaal voor de uniformen van het Amerikaanse leger en Korps Mariniers. GI’s die in de provincie Khost of Kunar op een bermbom rijden, hebben minder kans op brandwonden, door een gevechtspak waarvan de stof wordt geweven en geprint door TenCate Protective Fibres in Union City, Georgia. Zo’n 15 procent van de 1 miljard euro die TenCate in 2010 omzette, werd gevormd door orders van het Pentagon. De invloed op de winst is nog groter, vertelt financieel directeur Frank Spaan. „Defender M is een complex product, daar maak je in de regel een mooie marge op.”

Hoe afhankelijk TenCate is van de orders uit Washington, bleek vorig jaar, toen de Amerikaanse Congres zich ging bemoeien met de camouflageprint van de uniformen in Afghanistan. Volgens Congresleden voldeed de grijsbruin gespikkelde standaardprint niet in de Hindu Kush. Nieuwe orders werden stilgezet. Pas nadat het Amerikaanse leger had gekozen voor het groenbruin gevlekte Multicam, kwamen de bestellingen weer op gang. In het laatste kwartaal van 2010 zette de Amerikaanse fabriek van TenCate 60 miljoen dollar om – een record.

Dat roept de vraag op hoe het verder moet met de Koninklijke TenCate als de Amerikaanse president Obama serieus werk gaat maken van de troepenreducties die hij heeft aangekondigd. Financieel directeur Spaan is niet pessimistisch. Ook Europese landen als Italië en Noorwegen hebben inmiddels Defender M besteld. en het Almelose bedrijs is positief gestemd over de toepassingen van het brandwerend textiel in civiele markten, als de olie-industrie en chemische sector.

Louter hosanna dus? Niet helemaal. De crisis in de Arabische wereld drijft de prijs voor ruwe olie op – de belangrijkste grondstof voor twee andere belangrijke producten van TenCate: ‘geotextiel’ en kunstgras. „De olieprijs zet ons marges in deze sectoren onder druk”, zegt Spaan. In Almelo houdt men de wereldpolitiek scherp in de gaten.