'Leger Kirgizië betrokken bij onlusten'

Het Kirgizische leger is zeer waarschijnlijk betrokken geweest bij het etnische geweld tegen Oezbeken in het zuiden van het land, in juni vorig jaar. Dat stelt een onafhankelijke internationale commissie in een vandaag verschenen rapport. Het rapport kan mogelijk de nog altijd bestaande spanningen tussen Kirgiziërs en Oezbeken in het strategisch belangrijke land opnieuw aanwakkeren. Via Kirgizië lopen belangrijke aanvoerroutes van de NAVO-macht in Afghanistan.

De commissie werd vorig jaar ingesteld door interim-president Roza Otoenbajeva en stond onder leiding van de Finse Europarlementariër Kimmo Kiljunen. Naar haar bevinden werd lang uitgekeken. In het rapport staat onder meer dat „als het leger goed was geïnstrueerd, het geweld gestopt had kunnen worden. Dat het leger niet in staat is gebleken om te voorkomen dat eigen materieel werd afgenomen, roept vragen op over medeplichtigheid”.

Ook schrijft de commissie dat in Osj en Jalabad, de zuidelijke steden waar het geweld zich concentreerde, legervoertuigen waren gezien die „vakkundig werden bestuurd”. Dat zou duiden op militaire betrokkenheid. De Kirgizische regering noemde het rapport vanochtend eenzijdig. (Reuters)