Kortkolom economie

Philipsbestuurder Provoost stapt op

Amsterdam. Divisiedirecteur Rudy Provoost van de lichtafdeling van Philips stapt per 30 september op. Dat maakte het bedrijf vanmorgen bekend, een maand na het aantreden van topman Frans van Houten. Provoost zet zijn carrière voort bij het Franse Rexel, een Franse distributeur van elektrische producten. Daar wordt hij benoemd als lid van de raad van bestuur en vanaf 2012 als voorzitter. Provoost was sinds 2006 lid van de raad van bestuur van Philips en eerder verantwoordelijk voor het samenvoegen van de divisies consumentenelektronica met domestic appliances & personal care tot de consumer lifestyle. Rexel nam in 2008 handelshuis Hagemeyer over voor ruim 3 miljard euro. (Dow Jones)

Honda: 833.000 auto’s terug ter controle

Detroit. Honda Motor Co. breidt zijn terugroepactie uit om de airbags van 833.000 personenauto’s te controleren op een mogelijk defect. De uitbreiding van de actie is nodig omdat bij in totaal 2.430 auto’s verkeerde airbags zouden zijn geïnstalleerd bij reparties na ongelukken. De airbags zouden volgens Honda met te veel kracht opgeblazen kunnen worden waardoor mensen gewond of zelfs gedood zouden kunnen worden. Honda weet niet welke auto’s de verkeerde airbags geïnstalleerd hebben gekregen. De terugroepacties betreft nu onder meer de modellen Accord en Civic uit 2001 en 2002, en de CR-V uit 2002 en 2003. (AP)

Indiase centrale bank verhoogt de rente

Mumbai. De Indiase centrale bank heeft voor de negende keer op rij de belangrijkste rentevoet verhoogd. Vanmorgen deed de centrale bank er 0,5 procentpunt bij, waarmee de rente (of reporente) op 7,25 procent komt. De renteverhogingen zijn nodig omdat de aanhoudende inflatie een bedreiging begint te vormen voor de groei van de derde economie van Azië. „Hoge inflatie is vijandig voor duurzame groei omdat het investeringen schaadt door onzekerheid te creëren”, aldus bankgouverneur Subbarao. (AP)

‘Twitter wil TweetDeck’

San Francisco. Berichtendienst Twitter heeft een bod gedaan op TweetDeck, een populaire applicatie voor het plaatsen van tweets. Een bron rond de deal zegt dat Twitter 50 miljoen dollar (34 miljoen euro) zou willen bieden in cash en aandelen. Er zou binnen tien dagen een akkoord gesloten kunnen worden, aldus de bron. Het zou de grootste acquisitie van Twitter in vijf jaar zijn. (Reuters)