Kortkolom economie

Nuon beboet voor ongevraagd bellen

Rotterdam. Energiebedrijf Nuon heeft van telecomwaakhond Opta een boete gekregen van 70.000 euro. Van oktober tot november 2009 zijn 15.000 consumenten door Nuon gebeld die ingeschreven stonden in het Bel-me-niet-register. Nuon had de nummers ontvangen via enquêtes die mensen hadden ingevuld. Nuon bekijkt of het bedrijf in beroep gaat, zegt een woordvoerder. Volgens Nuon stammen de klachten uit de begintijd van het register en was het toen voor bedrijven niet duidelijk wie er wel en niet in het register stond. Ook stelt Nuon dat de mensen via de voorwaarden van de enquête akkoord zijn gegaan dat zij een telefoontje konden krijgen. Het is volgens het energiebedrijf niet duidelijk wat dan zwaarder weegt: het register of de toestemming om gebeld te worden. (NRC)

Kamp bereid naar tuinders te luisteren

Den Haag. Tuinders die zeggen onoverkomelijke personeelsproblemen te hebben, krijgen van het ministerie van Sociale Zaken een week de tijd die problemen te inventariseren. Sommige bedrijven vrezen op korte termijn een personeelsgebrek omdat zij de afgelopen jaren vooral Roemenen en Bulgaren inhuurden. Minister Kamp (Sociale Zaken, VVD) wil vanaf 1 juli geen vergunningen meer voor Roemenen en Bulgaren verstrekken. Ambtenaren van het ministerie hebben gisteren in een gesprek de tuinders, verenigd in LTO, duidelijk gemaakt dat zij eerst naar Nederlandse krachten moeten kijken en naar Europeanen zoals Polen voor wie geen tijdelijke vergunning nodig is. (NRC)

Internetbankieren Rabo nog steeds plat

Amsterdam. Een groot deel van de Rabobank-klanten kon vandaag nog altijd niet internetbankieren. De situatie is sinds gisteren niet veranderd, laat de bank weten. De oorzaak ligt vermoedelijk in een aanval van hackers. Daardoor loopt het netwerk vast en is een gedeelte van de website geblokkeerd. Een storing in het mobiel bankieren is gisteren wel opgelost. Klanten hoeven zich volgens de bank geen zorgen te maken over inbreuk op hun gegevens. (Novum)

Afwaarderen geen optie volgens Grieken

Athene. Een herstructurering van Griekse schulden zou een gigantische fout zijn, waardoor Griekenland de komende tien tot vijftien jaar niet op de kapitaalmarkt schuld zou kunnen financieren. Dat zei de Griekse minister van Financiën George Papaconstantinou vandaag tegen televisiezender NET. Een afwaardering zou het vertrouwen nog erger schaden en zou het land benadelen. De Griekse economie verkeert in recessie. Momenteel zou het land 16 procent rente betalen op tienjaars staatsobligaties. In 2013 loopt de steun van het IMF en de EU af en moet Griekenland weer in staat zijn tegen normale tarieven schuld te financieren. (NRC)