kort nieuws

Verdachten brand Schoorl weer vrij

Bergen aan Zee. - De twee mannen die zondag op het strand van Bergen aan Zee werden opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij brandstichting zijn vrijgelaten. Van betrokkenheid van de 19-jarige Alkmaarder en een 20-jarige man uit Oudorp bij branden in het gebied is vooralsnog niets gebleken. Ze werden zondag aangehouden omdat ze met zwarte vegen op hun handen en gezicht het strand verlieten en naar brand roken. Uit onderzoek blijkt volgens de politie echter dat ze een tractor die pech had op het strand hebben geholpen, waarbij ze de zwarte vegen opliepen. Doordat zij op het strand in de rook van de omvangrijke duinbrand bij Schoorl stonden, roken zij naar brand. Het duingebied bij Bergen wordt al langer geregeld getroffen door branden. De politie houdt daarom rekening met brandstichting. Of de branden van afgelopen weekend ook zijn aangestoken, wordt nog onderzocht. De brandweer is vandaag vermoedelijk nog een groot deel van de dag bezig de duinbrand bij Schoorl te blussen. (Novum)

Arrestatiegolf in Syrië

Damascus. - Het Syrische leger heeft gisteren in het hele land invallen in huizen gedaan en tientallen arrestaties verricht. Het regime van president Bashar Assad probeert zo de opstand de kop in te drukken. Volgens Rami Abdul-Rahman, het hoofd van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten, zijn de afgelopen twee dagen honderden mensen opgepakt. Volgens mensenrechtenactivist Mustafa Osso heeft het leger versterkingen laten aanrukken naar de westelijke stad Zabadani. Ook heeft het Syrische leger de aanval op het zuidelijke Deraa, het hart van de opstand, geïntensiveerd. De stad zit nu al een ruime week zonder water, brandstof en elektriciteit. (NRC)

Paus ontslaat bisschop

Vaticaanstad. - Paus Benedictus XVI heeft de omstreden Australische bisschop William Morris ontslagen. Morris’ positie binnen de kerk stond ter discussie omdat hij in 2006, gezien het gebrek aan nieuwe aanwas binnen de kerk, ervoor pleitte vrouwen en getrouwde mannen ook tot priester te wijden. Het is een ongewoon krachtige stap voor het Vaticaan. In het verleden werden omstreden priesters er vaak toe bewogen zelf ontslag te nemen, waarna de paus hun ontslag accepteerde. Volgens Australische media heeft Morris onlangs een verklaring uitgegeven waarin hij zei dat zijn pleidooi uit 2006 de reden was voor zijn ontslag. (Novum)