Kiezer Canada maakt eind aan instabiliteit

Conservative Party leader and Canadian Prime Minister Stephen Harper waves to supporters following his victory speech at his federal election night headquarters in Calgary, Alberta, May 2, 2011. With Harper are his son Ben and doughter Rachel. REUTERS/Todd Korol (CANADA - Tags: POLITICS ELECTIONS IMAGES OF THE DAY)
Conservative Party leader and Canadian Prime Minister Stephen Harper waves to supporters following his victory speech at his federal election night headquarters in Calgary, Alberta, May 2, 2011. With Harper are his son Ben and doughter Rachel. REUTERS/Todd Korol (CANADA - Tags: POLITICS ELECTIONS IMAGES OF THE DAY) REUTERS

De Conservatieve Partij van premier Stephen Harper heeft gisteren bij de parlementsverkiezingen in Canada een absolute meerderheid van de zetels behaald. De sociaal-democratische New Democratic Party (NDP) boekte een enorme doorbraak en wordt de grootste oppositiepartij.

De overtuigende zege van de Conservatieven maakt een einde aan jarenlange politieke instabiliteit, gekenmerkt door minderheidskabinetten en herhaaldelijke verkiezingen. Canadezen gingen gisteren voor de vierde keer in zeven jaar naar de stembus. Nu lijkt Harper verzekerd van vier jaar regeringsmacht, in een parlement met een klassieke tegenstelling tussen links en rechts.

Grote verliezers bij een aardverschuiving in het politieke landschap waren het separatistische Bloc Québécois en de centristische Liberalen, die inzakten tot een historisch dieptepunt. Die partij werd nagenoeg weggevaagd na 18 jaar de federale politiek in de overwegend Franstalige provincie Québec te hebben gedomineerd.

Harpers Conservatieven, die sinds 2006 regeren met een parlementaire minderheid, behaalden met bijna 40 procent van de stemmen 167 zetels, een winst van 24 en ruim boven de 155 zetels die nodig zijn voor een meerderheid in het Lagerhuis in Ottawa. De NDP van Jack Layton kreeg 102 zetels, een winst van 66 en veruit de hoogste score uit de geschiedenis van de partij.

De zetelwinst voor de sociaal-democraten kwam voor het grootste deel in Québec, waar kiezers het Bloc Québécois massaal de rug toekeerden.

Het Bloc zakte ineen van 47 tot 4 zetels. Partijleider Gilles Duceppe verloor zijn kiesdistrict in Montreal.

De Liberalen, de oude machtspartij die Canada vaak heeft geregeerd, viel terug van 77 tot 34 zetels, veruit het slechtste resultaat ooit.

Partijleider Michael Ignatieff, een voormalige hoogleraar aan Harvard, verloor zijn kiesdistrict bij Toronto.

De Groenen wonnen voor het eerst een zetel in het Lagerhuis. De opkomst was met 58 procent de laagste uit de Canadese geschiedenis.