Internetbankieren Rabobank verstoord

Klanten van de Rabobank konden gisteren een groot deel van de dag niet internetbankieren. De bank verdenkt onbekenden van een aanval om de site uit de lucht te halen.

Volgens de Rabobank gaat het vermoedelijk om een zogenoemde DDOS-aanval. Bij zo’n aanval wordt een server bestookt met (vals) verkeer, zodat hij tijdelijk bezwijkt of moeilijk bereikbaar wordt.

„Het probleem ligt echt bij het inloggen van internet- en mobielbankieren. Er is geen sprake van inbreuk op de gegevens van onze klanten. Klanten hoeven zich daar dus geen zorgen om te maken”, aldus een woordvoerder van de Rabobank.

Het is niet voor het eerst dat internetbankieren bij de Rabobank eruit ligt. In februari werd de bank ook al aangevallen. De politie in Utrecht onderzocht toen de verklaring van een onbekende anarchistische groepering, die verantwoordelijk zei te zijn voor een reeks brandstichtingen in het nog in aanbouw zijnde hoofdkantoor van de Rabobank. De verklaring verscheen op het linkse forum Indymedia. In de tekst claimde de ‘Nederlandse tak’ van de Griekse terreurorganisatie ‘Samenzwering van de Cellen van het Vuur’ drie keer brand te hebben gesticht in het hoofdkantoor in Utrecht.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) meldde een paar dagen later dat de verklaring op Indymedia.nl vals was. De geheime dienst liet weten geen aanwijzingen te hebben dat de Cellen van het Vuur een Nederlandse tak hebben en noemde de verklaring knip- en plakwerk.

Rabobank onderzoekt nu of er een verband is tussen de storing bij het internetbankieren van gisteren en die van 20 februari. Dat zei een woordvoerder tegen de Telegraaf. De overeenkomst met de storing van 20 februari is dat het internetbankieren „hinder ondervond van grote hoeveelheden dataverkeer”. (NRC)