In de Arabische media is er ook ander nieuws

Is er een groter uiterste denkbaar?

Sommige Amerikaanse kranten pakten gisteren uit met grote triomfantelijke koppen. ‘Got Him’, schreef The New York Post gisteren op de voorpagina over de dood van Osama Bin Laden. ‘Rot in Hell!’ kopte Daily News.

Maar in veel landen in de Arabische wereld werd het nieuws klein gebracht, of zelfs verzwegen. Vergelijk de Amerikaanse koppen met een bericht dat gisteren op de website van het Iraanse Islamic Republic News Agency (IRNA) verscheen: „De Amerikanen hebben nu geen enkel excuus meer om in de regio te blijven”, citeerde IRNA een woordvoerder van de regering. „Als een belangrijk slachtoffer van terrorisme veroordeelt de Islamitische Republiek Iran elke vorm van terrorisme, inclusief dat van het Zionistisch regime.”

De Libische en Jemenitische staatstelevisie meldden zelfs helemaal niks over Bin Laden. De Syrische staatsomroep kwam met een klein feitelijk bericht, net als de Yemen Times.

Inwoners van de Arabische wereld weten het allang: voor objectieve berichtgeving moeten ze niet bij de door de staat gecontroleerde media zijn. Daarvoor stemmen ze af op de twee grote internationale nieuwszenders: het wat activistische Al Jazeera en het meer zakelijke Al Arabiya. Deze zenders pakten gisteren wél groot uit over de dood van Bin Laden.

Beide zenders worden alom gezien als onafhankelijk. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei onlangs zelfs dat de Amerikaanse televisiestations een voorbeeld zouden moeten nemen aan Al Jazeera, dat tenminste ‘real news’ zou brengen. Meer rauwe beelden, minder meningen.

Al Jazeera en Al Arabiya moeten tegenwicht bieden tegen de door overheid gecontroleerde media. Samen met de Arabische weblogs, waar de discussie gisteren vooral ging over de ‘zeebegrafenis’ die Bin Laden kreeg: volgens de regels mag een moslim alleen in zee begraven als het te lang duurt om land te bereiken.

Maar toch, ook op Al Jazeera en Al Arabiya bleef het breaking news uren uit. Een verklaring: Arabische landen hebben momenteel wel wat anders aan hun hoofd. „De revolutie overstemt alles”, zegt theoloog Nico Landman, gespecialiseerd in islam. Dat zou Bin Laden minder relevant kunnen maken. „Jongeren hebben zich bij de revoluties laten leiden door democratische idealen”, zegt Landman. „De aantrekkingskracht van een groepering als Al-Qaeda neemt af. En daarmee ook de aandacht in de media.”

Met medewerking van Hanina Ajarai