Ik wil me niet gek laten maken

Amsterdam 3-5-2011 Kees van Kuijk Foto NRC H'Blad Maurice Boyer
Amsterdam 3-5-2011 Kees van Kuijk Foto NRC H'Blad Maurice Boyer

2. Kees van Kuijk (63), jurist en bachelor filosofie

„Ik woon 28 jaar in Amsterdam en ga met regelmaat naar de herdenking op de Dam. Vind het altijd een intense beleving. Zoveel mensen die samenkomen om samen te herdenken en stil te staan bij de vrijheid die we nu hebben.

Vorig jaar kwam ik net voor achten aan, ik was eerst bij een kleinere herdenking geweest. Ik stond aan de kant van het Damrak, kon het monument maar net zien. Mannetje aan mannetje stonden we. Wat ik hoorde, weet ik niet meer precies. Maar ik dacht: wat stom, iemand die de prachtige herdenking verstoort. Een idioot. Een tijdje wist ik niet wat er gebeurde... en toen de paniek. Een nauwelijks te stuiten massa. Ik dacht: moet ik nu ook rennen? Ik zette me schrap en bleef staan waar ik stond, net als andere mensen.

Hoe kan één schreeuw genoeg zijn om een massa op hol te laten slaan? Ik wijt het aan de overspannenheid van politiek en media. Het gaat altijd om incidenten, om hoe we zus en zo hadden kunnen voorkomen. Intussen is Nederland veiliger dan ooit. Ik wil me niet gek laten maken. Een extra beweegreden om er morgen bij te zijn. Me niet laten verdrijven door mensen die hun wil opleggen aan de maatschappij.”