Het is goed er weer te staan

Amsterdam26-04-2011 Bezoekster Lotte Meijboom 4 mei herdenking 2010 op de Dam Foto NRC H'Blad Maurice Boyer
Amsterdam26-04-2011 Bezoekster Lotte Meijboom 4 mei herdenking 2010 op de Dam Foto NRC H'Blad Maurice Boyer

1. Lotte Meijborg (21), student politicologie aan de Universiteit van Amsterdam

„Vroeger keek ik altijd al op tv naar de herdenking op de Dam. In 2009 was ik er voor het eerst bij. Wow, dacht ik, dat zoveel mensen samen zo stil kunnen zijn. Vorig jaar was dus mijn tweede keer. Mijn vriend en ik stonden ver weg, niet op het plein zelf. Ik hoorde geen schreeuw, geen vallende hekken. Ik schrok: er kwamen plots mensen op ons af. We gingen snel opzij. Dat was de eerste reflex: de massa doorlaten.

Ik werd tegen een lantaarnpaal aangedrukt en bezeerde mijn knie. Toen iedereen was uitgeweken, vroeg ik me af wat er eigenlijk gebeurd was. Het commentaar later, dat de paniek iets zegt over de angstige staat van Nederland, lijkt me overdreven. Ook tien, vijftien jaar geleden had de massa panisch gereageerd. Een logische reactie: mensen naast je rennen weg, en jij weet niet waarom. Mensen wisten niet dat de paniek ontstond door die schreeuw.

Morgen ga ik weer, ik woon in de buurt van de Dam. Iedereen zal alerter zijn, maar ik hoop dat ik door het ritueel van de stilte in de juiste stemming kom. Het zal toch sneu zijn als je op tv een halflege Dam ziet. Het is goed er weer te staan.”