Help Twente aan een echte Gainsborough

Er is Nederland geen enkel museum dat een schilderij bezit van de Engelse kunstenaar Thomas Gainsborough (1727-1788). Vreemd eigenlijk, want vooral het vroege werk van Gainsborough is sterk geworteld in de landschappen van Hollandse zeventiende-eeuwse meesters als Jacob van Ruisdael en Meindert Hobbema. Gainsborough keek goed naar hoe zij hun landschappen met dramatische licht- en wolkenpartijen tot leven brachten, en nam dat over.

Dus toen Lisette Pelsers, directeur van het Rijksmuseum Twenthe, eind vorig jaar gevraagd werd om voor een bijeenkomst van de Vereniging Rembrandt een voorstel voor een droomaankoop te doen, koos zij voor een werk van Gainsborough: Boomachtig landschap met een rustende herder bij een zonnig pad en schapen uit circa 1746. Het schilderijtje was bij de Londense Richard Green Gallery te koop voor het relatief lage bedrag van 378.000 euro. En het zou een perfecte aanvulling zijn op de collectie Ruisdaels die het Twents museum al in bezit heeft.

Negentig procent van het aankoopbedrag wist Pelsers snel bij elkaar te krijgen dankzij bijdragen van de Vereniging Rembrandt, de Mondriaan Stichting en het VSB fonds. Voor de resterende 38.000 euro gaat ze een middel inzetten dat steeds meer populariteit krijgt in de kunstwereld: crowdfunding. Vorig jaar wist bijvoorbeeld het Louvre in korte tijd een miljoen euro aan particuliere giften bijeen te krijgen voor de aankoop van een Cranach.

Sinds gisteren worden kunstliefhebbers via een doneerbutton op de site van Rijksmuseum Twenthe uitgenodigd een bijdrage te leveren aan de aankoop van de Gainsborough. Ook via Twitter en Facebook worden particulieren opgeroepen financiële steun te leveren. „Het hoeft niet om hoge bedragen te gaan”, zegt Pelsers. „Een paar euro mag ook. Ik hoop dat het publiek daardoor het gevoel krijgt dat het schilderij zo ook een beetje van henzelf wordt. Vergelijk het met de manier waarop Natuurmonumenten donateurs werft. Daar krijg je een certificaat voor een stukje land.”

De vriendenvereniging heeft al aangegeven het bedrag dat binnenkomt te verdubbelen. Pelsers is ervan overtuigd dat het geld op 31 juli bijeen is. „Het is een realistische aankoop, geen werk van 10 miljoen.” Het nieuwe schilderij zal dan vanaf 1 september een plek in het museum krijgen, uiteraard te midden van de Ruisdaels.

Sandra Smallenburg

Meer informatie op de site www.rijksmuseumtwenthe.nl