Fatah en Hamas zien geen ruimte voor Joodse staat

In het commentaar van 29 april wordt de overeenkomst tussen Fatah en Hamas als een stap in de richting van een vredesproces betiteld. NRC Handelsblad noemt de zienswijze van de Israëlische regering die die overeenkomst als schadelijk beschouwt ‘een gotspe’. Ik denk echter dat dit woord eerder van toepassing is op de schrijver van het hoofdartikel, die blijkt geeft van volslagen onkunde en van gebrek aan begrip voor wat zich in het Midden-Oosten afspeelt. Het is echt geen gotspe als een regering de levens van haar burgers wenst te verdedigen. Een overeenkomst zoals die door de Arabieren gewenst wordt, betekent immers uitroeiing van de Joodse bevolking van Israël. Het is namelijk niet de verdeeldheid tussen Fatah en Hamas die een vredesproces onmogelijk heeft gemaakt, maar de zienswijze van beide dat er in het Midden-Oosten geen ruimte is voor een Joodse staat van welke omvang dan ook. Het gebied moet volkomen Judenrein zijn voordat de Arabieren ‘vrede’ zullen willen sluiten.

Dagelijks worden er in inter-Arabische conflicten meer Arabieren gedood dan in Israël in een jaar het geval is. Daar kraait geen haan naar. En in die conflicten en de tientallen andere waar moslims bij betrokken zijn, zwijgt de Veiligheidsraad van de VN in alle talen. De Israëlische bevolking (behalve dan Tom Segev in NRC Handelsblad van 30 april) is dus niet onder de indruk van al dat gedoe. Het zou NRC Handelsblad sieren als het zijn commentaar beperkt tot datgene waar het werkelijk verstand van heeft.

Drs Jitsgak Jacques Moëd

Amsterdam