'Een acteur kan ineens uit de mode raken'

Europa, Nederland, Utrecht, 02-05-2011Foto:Evelyne Jacq, Merle Minjon, Nederlands actrice speelt in het internationaal spraakmakende toneelstuk Augustus: Oklahoma van De Utrechtse Spelen .
Europa, Nederland, Utrecht, 02-05-2011Foto:Evelyne Jacq, Merle Minjon, Nederlands actrice speelt in het internationaal spraakmakende toneelstuk Augustus: Oklahoma van De Utrechtse Spelen . Evelyne Jacq

Actrice Merle Minjon (24) studeerde in juni aan de Toneelschool in Arnhem af. Als studente was ze al zien in de film Leef! van Willem van de Sande Bakhuyzen. Maar nu beleeft ze haar theaterdebuut in de voorstelling August Oklahoma van De Utrechtse Spelen. Hierin speelt ze Jean, een op seks beluste puber.

Hoe is het om iemand als Jean te spelen?

„Jean is eigenlijk een heel zielig meisje dat veel liefde van ouders wil, maar dat niet krijgt. Daardoor zoekt ze die liefde ergens anders. Ze is vroeg rijp, maar haar moeder noemt haar nymfomane.

„Het is heerlijk om zo’n puber te spelen. Als actrice kan ik me helemaal laten gaan in deze rol, omdat mijn personage de grenzen opzoekt.”

Je speelt met beroemde acteur als Ria Eimers, Peter Blokhuis en Loes Luca. Hoe vind je het om met zo’n bekende cast te werken?

„Geweldig! Ik leer zo veel van ze. De acteurs zijn ontzettend goed. Maar ze zijn ook echt mens, met hun eigen onzekerheden en vragen. En dat maakt ze echt.

„Vooral Marie-Louise Stheins, mijn moeder in het stuk, zou zo mijn echte moeder mogen zijn. Ze is een extreem leuk en lief mens. En een heel goede actrice. Ik hoop dat ik haar in de toekomst altijd mag bellen als het een keer tegen zit.”

Is zij je grote voorbeeld?

„Ik kijk op tegen iedereen in de cast, omdat ze zo goed weten wat ze doen. Terwijl ze toch onderzoeken. Ik vind het vooral mooi als iemand echt samenvalt met zijn personage. In het buitenland vind ik vooral Giovanni Ribisi (Heaven, Friends) heel goed. Hij weet altijd iets geks in zijn rollen te brengen.”

Wat betekent acteren voor je?

„Alles. Echt alles. Ik weet nog dat ik op de middelbare school werd uitgeloot voor toneel en dat er geen audities waren. Ik was zó verdrietig. Ik heb nooit iets anders willen doen dan acteren.”

Hoe ga je te werk? Waaruit put je inspiratie?

„Het is leuk om verschillende technieken uit te proberen. Ik doe uiteindelijk wat het beste voor mij en die rol werkt.

„Toneel bestaat uit voorgeschreven teksten en het is dus belangrijk dat het zo echt mogelijk lijkt. Daarom vind ik documentaires inspirerend, omdat die gaan over echte mensen, het echte leven.”

Wat was het belangrijkste moment in je cariere?

„Toen ik besloten had aan Augustus Oklahoma mee te doen en ik op 21 februari in de repetitieruimte zat. Ik voelde gewoon dat het goed zat. Dat werd gelukkig ook bevestigd door de goede reacties uit de zaal.”

Wanneer komt je Grote Doorbraak?

„Ik vind het eng om daarover te fantaseren; stel je voor dat het niet gebeurt. Het is natuurlijk een vak van hypes; de ene dag is die actrice in de mode, de andere dag de andere. Daar moet ik rekening mee houden.

„Dit theaterdebuut beschouw ik als een springplank. Maar ik hoop dat er nog meer goede kansen voorbij komen. Ik kan alleen hopen, hard werken en m'n best doen.”

Kan je al van dit vak leven?

„Afgelopen juni studeerde ik af, daarna werkte ik in de horeca om rond te kunnen komen. Met dit toneelstuk kan ik gelukkig weer leven van mijn passie. Dat is het mooiste wat er is.

„Of ik hierna weer werk heb, weet ik nog niet. Die onzekerheid maakt het zwaar. Maar ook spannend, want ik kan zomaar weer ineens opgebeld worden voor een rol.”

Yasmina Aboutaleb