Duimen voor de 'zoon van Al Hoceima'

Vanavond speelt Barcelona de return tegen Real Madrid in de Champions League.

In de wijk El Raval hopen de Marokkaanse Barça-fans op speelminuten voor Afellay.

Barcelona's Ibrahim Afellay from Neetherlands, top, vies for the ball with Villarreal's Gonzalo Rodriguez, bottom, during their Spanish La Liga soccer match at Madrigal stadium in Villarreal, Saturday, April 2, 2011. (AP Photo/ Alberto Saiz)
Barcelona's Ibrahim Afellay from Neetherlands, top, vies for the ball with Villarreal's Gonzalo Rodriguez, bottom, during their Spanish La Liga soccer match at Madrigal stadium in Villarreal, Saturday, April 2, 2011. (AP Photo/ Alberto Saiz) AP

„Ibrahim Afellay is onze trots bij FC Barcelona”, zegt Jamal in de deuropening van een eettentje aan de Carrer de la Lluna. In het hart van volkswijk El Raval is de Nederlandse international met Marokkaanse roots een populaire voetballer van Barça. Afellay wordt door de talloze immigranten uit het Noord-Afrikaanse land, circa 700.000, gezien als de eerste Marokkaanse prof die het kan maken bij de blaugranas. „Toen Afellay bij Real Madrid de assist gaf waaruit Lionel Messi de openingstreffer maakte, ging iedereen uit zijn dak”, legt de jonge Marokkaan uit. Zijn vrienden knikken instemmend.

Op het moment dat het groepje jongens hoog opgeeft over Afellay komt Rachid Ahmidouch aangelopen. De 35-jarige Marokkaan is oprichter van La Penya Barcelonista de Alhucemas; oftewel de supportersclub van Barcelona van fans die binding hebben met de Marokkaanse stad Al Hoceima. Het is de kustplaats waar de ouders van Afellay opgroeiden en waar sinds april 2009 een inmiddels vervallen Johan Cruijff Court ligt dat genoemd is naar de oud-voetballer van PSV. „Iedereen in Al Hoceima is fan van FC Barcelona en van Afellay”, zegt Ahmidouch, terwijl hij het rolluik opent van theehuis Medina Azahara dat dienst doet als clubgebouw van de Marokkaanse Barça-fans.

Het theehuis zal vanavond helemaal volstromen als FC Barcelona in de return in de halve finales van de Champions League aartsrivaal Real Madrid ontvangt. Het elftal van Pep Guardiola zorgt voor de nodige afleiding in de buurt, die hard wordt getroffen door de economische crisis. Zwervers, alcoholisten en opgeschoten jongeren, maar ook studenten en hippe kunstenaars bepalen het straatbeeld in de steegjes met namen als Carrer del Tigre, Carrer dels Angels en Carrer de Pelai. Niet veel verderop struinen de toeristen over La Rambla langs kiosken waar de koppen van Spaanse sportkranten om het hardst schreeuwen. Barça-Real wint het qua aandacht ruimschoots van de dood van Bin Laden.

De voetbalfans in Medina Azahara hopen op een klinkende zege voor Barcelona en op speelminuten voor Afellay. De nummer 20 van de kampioen van Spanje heeft na een stroef begin inmiddels aangetoond dat hij voor de ploeg van waarde kan zijn. Na zijn invalbeurt vorige week in het Estadio Santiago Bernabéu waren de kritieken lovend voor Afellay. „De Marokkanen hier in El Raval waren blij, trots en emotioneel tegelijk”, stelt Ahmidouch. „Wij zijn in hem blijven geloven, maar je hoopt wel dat hij zich bewijst. Ik denk dat Afellay nog jaren voor Barça kan spelen.”

Volgens Ahmidouch is verklaarbaar waarom Afellay zich na een paar maanden zo goed thuis voelt in de hoofdstad van Catalonië. „Al Hoceima en Barcelona hebben veel met elkaar gemeen”, legt de afgestudeerde econoom uit. „Berbers en Catalanen hebben zich altijd afgezet tegen de centrale regering. We zijn allebei ondernemende volken, die hangen aan hun eigen identiteit. Heel veel inwoners van Al Hoceima zijn twintig, dertig jaar geleden geëmigreerd naar Europa. Ook de vader van Afellay heeft als bokser in Barcelona gewoond voordat hij zijn leven voorzette in Utrecht.”

Afellay was slechts negen jaar oud toen zijn vader overleed. Toen de middenvelder op 2 februari van dit jaar in het bekerduel met Almería zijn eerste doelpunt in het shirt van FC Barcelona maakte, wees hij met zijn vingers naar de hemel. Afellay heeft moeite gehad om de dood te verwerken van de man die hem in contact bracht met voetbal, maar nooit heeft zien schitteren bij PSV, Oranje en FC Barcelona. Aan de hand van zijn oudere broer Ali en zijn moeder Mardore Habiba groeide Afellay uit tot een gelovig moslim en een gedreven voetbalprof. De beloning volgde toen Barcelona hem voor drie miljoen overnam van PSV.

Toen Afellay werd gepresenteerd bij zijn droomclub stonden een paarhonderd Marokkaanse fans voor hem te juichen bij de poorten van Nou Camp. Moeder Afellay liep in het zwart gesluierd over het veld. In theehuis Medina Azahara werd stilletjes genoten van de verrassende transfer. „We hebben onze supportersclub in 2006 opgericht vlak voordat Barcelona de finale van de Champions League won van Arsenal”, zegt Ahmidouch. „Toen volgden we Afellay alleen op afstand als opkomend talent bij PSV. Op 28 mei spelen we waarschijnlijk met hem de eindstrijd van de Champions League op Wembley. Ik heb het vliegticket al geboekt.”

Voor de inwoners van El Raval zou Afellay in meerdere opzichten een rolmodel kunnen zijn, maar de voetballer heeft in het verleden als speler van PSV vaak aangegeven dat hij slechts zijn voeten wil laten spreken. Bij FC Barcelona zal dat niet anders zijn. „Ach, je kunt ook nog niet te veel vragen van het jonge en bescheiden mens dat hij nu is. Al komt Afellay maar een keertje bij ons langs. Dat zou al fantastisch zijn”, mijmert Ahmidouch. „Hij zal als een zoon van Al Hoceima worden ontvangen.”

Lees meer over Barcelona versus Real Madrid op Zin, pagina 20 en 21