Drie festivals krijgen een ton van EU

Drie Nederlandse festivals ontvangen de komende jaren subsidie van de Europese Unie.

Het Holland Festival, Springdance en het ITS Festival (internationale theaterscholenfestival) ontvangen de komende drie jaar elk jaarlijks 100.000 euro van de Europese Unie. De subsidie wordt uitgekeerd door de Education, audiovisual and culture executive agency (Eacea), een organisatie van de EU.

De nieuwe subsidieregeling is bedoeld om de uitwisseling van culturele artistieke producties te bevorderen. Om kans te maken op de subsidie moet een festival ‘gerenommeerd’ zijn en beschikken over Europese contacten en allure. Festivals werden naast artistieke kwaliteit en professionaliteit getoetst op ‘Europese toegevoegde waarde’ en ‘Europese dimensie’.

ITS Festival ontving de subsidie volgens Eacea wegens zijn ‘unieke rol’ in Europa als platform voor beginnende kunstenaars, en omdat 60 procent van de deelnemers en 30 procent van de voorstellingen internationaal is. Directeur Jacqueline van Benthem is verheugd. „Nu kunnen wij pas afgestudeerde theatermakers in de gelegenheid stellen hun voorstelling in Europa te tonen, en een Europees netwerk opbouwen.” Dankzij het geld kan ITS ook meer internationale programmeurs uitnodigen, wat de speelkansen in het buitenland aanzienlijk verhoogt.

Er waren 674 aanvragen voor de subsidie in heel Europa. 18 festivals kregen geld toegewezen. Algemeen directeur Gemma Jelier van dansfestival Springdance: „Dit zegt iets over onze internationale positie.”

Het Holland Festival zegt in een reactie op de website: „Het grote aantal toekenningen aan Nederlandse aanvragen bevestigt de artistieke kwaliteit van Nederlandse festivals.” Doel van de Eacea is ook de mobiliteit van Europese kunstenaars te bevorderen. De drie uitverkoren Nederlandse festivals maken producties die vaak succesvol door Europa reizen. (NRC)