Nederlandse topdiplomaat Feith niet meer Kosovo-gezant EU

De Nederlandse topdiplomaat Pieter Feith. Foto NRC / Vincent Mentzel

De Nederlandse topdiplomaat Pieter Feith is sinds deze week niet meer de speciale vertegenwoordiger van de Europese Unie in Kosovo. Dat bevestigt Feith tegenover correspondent Petra de Koning in NRC Handelsblad.

Zijn mandaat (sinds 2008) is niet verlengd, omdat Cyprus hem weg wilde hebben. Hij zegt dat ook EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton liever iemand anders op zijn plek wilde benoemen. Volgens bronnen in Brussel, en ook volgens Feith zelf, zal de EU door deze beslissing minder invloed hebben in Kosovo – waar de EU nu al niet erg populair is.

Probleem met dubbele pet

Ashton en Cyprus, een van de vijf EU-lidstaten die Kosovo niet hebben erkend als onafhankelijk land, hadden vooral een probleem met de dubbele pet van Feith. Hij vertegenwoordigt in Kosovo de EU, die officieel geen standpunt heeft over de onafhankelijkheid van Kosovo, maar ook de international civilian office. Dat is een groep landen (met de VS als belangrijkste deelnemer) die de zelfstandigheid van Kosovo steunt en in de Kosovaarse grondwet verregaande bevoegdheden heeft.

Bij de benoeming van Feith werd dat juist gezien als een voordeel, omdat het de invloed van de EU op de Kosovaarse politiek groter zou maken. Als vertegenwoordiger van de ‘international civilian office’ houdt Feith bijvoorbeeld toezicht op het minderhedenbeleid van Kosovo.

Van Baalen: blunder van de eerste orde

Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) noemt tegenover De Koning het een “blunder van de eerste orde” dat Feiths mandaat niet is verlengd. Volgens Van Baalen is Feith een “zeer getalenteerde diplomaat”. Hij vindt dat Ashton “met een botte hakbijl” aan het werk is om politiek correcte benoemingen te kunnen doen: ze zou vooral meer Oost-Europeanen en vrouwen in haar nieuwe diplomatieke dienst willen hebben.

In een interview met De Koning zegt Feith dat er van het streven om het Europese buitenlands beleid slagvaardiger te maken in Kosovo nog niet veel terecht is gekomen.

„Straks kan het ook gebeuren dat tegengestelde kampen het Europees buitenlands beleid voor Noord-Afrika en de Arabische wereld lamleggen.”

Feith blijft in Kosovo vertegenwoordiger van de ‘international civilian office’.

Lees het volledige interview met Pieter Feith in NRC Handelsblad van vanmiddag. (Web)abonnees kunnen het artikel ook lezen in de digitale editie.