De jongens van VI willen ook billen aan de muur

Zit je een uitsmijtertje te eten, word je door je kop geschoten en vervolgens in zee gegooid.’

Voetbal en politiek gingen niet zo goed samen, gisteravond in Voetbal International (VI) op mannenzender RTL7. Oud-voetballer René van der Gijp heeft wel wat ‘meegekregen’ van de dood van een terrorist, hij vindt het allemaal ‘prima’.

Gelukkig heeft hij van voetballen meer verstand. Hij gaat snel over op Ajax-FC Twente, die op 15 mei om de landstitel strijden. FC Twente heeft een nieuw wapen, een mental coach. Hij vertoont vrouwenbillen op een beeldscherm in de kleedkamer, om zo de moraal van de jongens op te krikken. „Misschien wel iets voor hier”, oppert Johan Derksen, hoofdredacteur, waarmee hij in één zin VI definieert: voetbalkennis met een stevige saus ongein.

Waarom zou je twee identieke voetbalshows achter elkaar op één zender programmeren? Na tienen beginnen Frits Barend en Barbara Barend, met exact hetzelfde onderwerp, maar dan met de broers Luuk en Siem de Jong. Zij komen respectievelijk uit voor FC Twente en Ajax. „Behendig,/ Goed voor menig truc/ Sneller dan zijn schaduw:/ Lucky Luuk”, schalt de huisdichter door de studio. Voor de broer: „Hij kan naar Dortmund/ Misschien naar Nîmes/ Voorlopig is ie nog hier:/ Slimme Siem.”

En voor de derde gast: „Verfijnde techniek, gepaard aan spelinzicht/ Mooi en vederlicht als mens/ Geen geouwehoer:/ Ronald de Boer.”

Barend en Barend is een spin-off is van het sportblad Helden, in 2009 door vader en dochter Barend opgezet, samen met uitgever Sanoma. Maar het programma is vooral een magere kopie van Barend en Van Dorp (1990-2006), de eerdere praatshow waarin Frits Barend glorieerde. Zelfs de begintune lijkt verdacht veel op het openingsnummer van Barend en Van Dorp: Saturday Night and Sunday Morning van Phill Collins. In de leader zien we vader en dochter in de auto op weg naar de studio in Rotterdam. Ik herinner me vergelijkbare rijshots met Frits Barend, Henk van Dorp en Jan Mulder in afzonderlijke limousines, richting Hilversum. Ook de rubriek ‘Ja/Nee’ is terug.

Een succesrijk format omsmeden naar een nieuwe versie, is geen garantie voor succes. Het verschil tussen VI en Barend en Barend bedraagt soms een kleine 400.000 kijkers. Dat moet pijn doen voor een man die met BVD de Zilveren Nipkowschijf won.

Nadat Barend en Van Dorp stopte is Frits Barend op zijn eigen zender Het Gesprek met het programma doorgegaan. Althans, met voormalige gasten keek hij naar de herhalingen. Curieus, Barend en Van Dorp was een nieuwsshow. Het Gesprek is inmiddels ter ziele.

Frits, Henk en Jan zorgden voor een mix van scherpte, landerigheid en inlevingsvermogen. Zoals de intieme sfeer van VI, maar dan serieuzer. Die sfeer ontbreekt in Barend en Barend. Zelfs een frisse Victoria Koblenko als sidekick brengt daar geen verandering in.