Data van Nederlandse Sony-klanten gestolen

Er zijn ook creditcard-gegevens van Nederlandse Sony-klanten gestolen, waarschuwt de Japanse fabrikant wiens servers de afgelopen maand geïnfiltreerd werden door hackers.

Het gaat deze keer om gebruikers van Sony Online Entertainment (SOE), producent van pc-games die online gespeeld worden. De betreffende dienst is meteen uit de lucht gehaald en wie op de website van SOE terecht komt, krijgt een Engelstalige waarschuwing te zien.

Het gaat om een andere inbraak dan die vorige week gemeld werd. Toen bleek dat de gegevens van 77 miljoen gebruikers van Sony PlayStation Network in handen van onbevoegden terecht waren gekomen. Bij de inbraak in SOE gaat het om 24 miljoen klanten en hebben de daders mogelijk toegang gekregen tot bank- en creditcardgegevens van 20.000 Sony-klanten.

Sony waarschuwt dat er daarnaast uit een oudere database creditcardgegevens gestolen van 12.700 mensen van buiten de VS en 10.700 bankrekeningnummers van klanten uit Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Spanje. Ruim 900 daarvan komen uit Nederland, meldt een woordvoerder.

Net als bij de inbraak in het PlayStation Network blijft de SOE-dienst uit de lucht totdat een onafhankelijk veiligheidsbedrijf onderzoek gedaan heeft en de database met persoonlijke informatie goed beveiligd is.

Afgelopen weekeinde bood Sony al zijn excuses aan voor de diefstal van de persoonlijke gegevens. Als genoegdoening krijgen gedupeerde klanten een tijd gratis toegang tot de diensten, zodra die weer in de lucht zijn. De datadiefstal is een forse tegenslag voor de strategie van Sony, die er op gericht is om de hardware (tv’s, laptops en spelcomputers) via internet toegang te bieden tot Sony films, muziek en games.