Comité: PVV gewoon welkom bij dodenherdenking

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei laat weten dat PVV’ers morgen welkom zijn bij de Nationale dodenherdenking. Hiermee reageert de organisatie onder andere op uitlatingen van oud-Kamerlid Mei Li Vos (PvdA).

In een verklaring schrijft comitévoorzitter Joan Leemhuis-Stout dat iedereen welkom is bij de herdenking, meldt Novum. Leemhuis-Stout:

“Voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei is het belangrijk dat iedereen, ongeacht afkomst, maatschappelijke overtuiging en leeftijd in verbondenheid samen kan zijn bij de Nationale Herdenking op de Dam om de doden te herdenken”.

Vos schreef in Dagblad Trouw dat PVV’ers beter niet naar de dodenherdenking konden komen uit eerbied voor de nabestaanden.

Volgens het oud-Kamerlid herdenken PVV’ers iets anders op 4 mei. In het verkiezingsprogramma van de PVV staat dat zij “de slachtoffers van het (nationaal) socialisme” gedenken. Zij ziet hier een kwalijke verdraaiing van historische feiten:

De PVV is bezig de werkelijkheid te reframen en de geschiedenis te herschrijven. Het lukt de partij wonderwel om ‘links’ van alles in de schoenen te schuiven. Dat gaat via curieuze redeneringen.

Door de passage in het verkiezingsprogramma van de PVV wordt de suggestie gewekt dat ook de slachtoffers van bijvoorbeeld de Sovjet-dictator Jozef Stalin worden herdacht.

Officieel worden tijdens de Nationale Herdenking alle Nederlandse burgers en militairen herdacht die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Het comité laat weten “met enige verwondering” kennisgenomen te hebben van de passage over de herdenking in het verkiezingsprogramma van de PVV. Maar dat Nederlanders “gelukkig” de mogelijkheid hebben hun mening te geven en om in debat te kunnen gaan.