Opinie

Bloembollen

In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde uit 1945 vond ik een casus van een stel dat ‘een maaltje’ had bereid van bloembollen en dat samen opat. Vijf dagen na consumptie werden de echtelieden verward, kregen geelzucht en diarree. Het echtpaar overleed. In hun afvalbak werden nog vier bollen ontdekt, hyacinten. Het tijdschrift meldde: „Ook aan

In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde uit 1945 vond ik een casus van een stel dat ‘een maaltje’ had bereid van bloembollen en dat samen opat. Vijf dagen na consumptie werden de echtelieden verward, kregen geelzucht en diarree. Het echtpaar overleed. In hun afvalbak werden nog vier bollen ontdekt, hyacinten. Het tijdschrift meldde: „Ook aan de narcis waagt zich niemand, het hieruit bereide zetmeel is voor menselijk gebruik ongeschikt.” Tulpen en krokussen bleken wel genuttigd te kunnen worden. Vooral tulpenbollen: vier tot vijf gekookte bollen werden goed verdragen, mits gemengd met gewone aardappelen.

Mieke Kerkhof