BlackBerry-producent dreigt achterop te raken

Research In Motion (RIM) begint het benauwd te krijgen. De BlackBerry-producent verliest in rap tempo marktaandeel en heeft gewaarschuwd dat de achterstand in de oplevering van nieuwe producten de omzet schaadt. De druk wordt manifest: één van de twee topmannen stormde onlangs uit een tv-interview, toen hem een vraag werd gesteld over veiligheidskwesties. RIM zal zich moeten herpakken als een nieuwe tabletcomputer en een nieuw besturingssysteem de firma boven water moeten houden.

Het wekt geen vertrouwen als je verwachtingen een paar weken na hun bekendmaking alweer moet bijstellen. Het bedrijf heeft gewaarschuwd dat vertragingen bij het uitbrengen van nieuwe smartphones de klanten hebben afgeschrikt. Zij die nog steeds kiezen voor door RIM geproduceerde apparaten, kopen goedkopere en minder geavanceerde toestellen. Als gevolg daarvan zal de winst per aandeel enigszins dalen, ondanks de bloei van de markt voor smartphones.

Research In Motion meent dat het om een tijdelijke verstopping gaat. Nieuwe telefoons die deze zomer, samen met het antwoord van het bedrijf op de iPad, op de markt worden gebracht, betekenen dat de winst in het boekjaar tot februari 2012 met 18 procent zou moeten stijgen. Als dat gebeurt, zijn de aandelen nu ongelooflijk goedkoop, op een niveau van 6,5 maal de winst over dit jaar – na de koersdaling van 14 procent van vrijdagochtend.

Maar de verwachtingen klinken nogal optimistisch. Wellicht wordt de druk te groot voor het management, waardoor een defensieve houding prevaleert – mededirecteur Michael Lazaridis wekte die indruk tijdens een recent BBC-interview. Hij liep weg toen hem gevraagd werd naar regeringen die Blackberry-verkeer willen monitoren.

Het is logisch dat de winst onder de problemen zal lijden. De recensies over de onlangs uitgebrachte tablet-pc zijn middelmatig. De nieuwe telefoons, die zullen werken met de jongste versie van het bestaande besturingssysteem, zijn misschien beter dan wat het bedrijf momenteel te bieden heeft. Toch lijken ze meer op een stoplap dan op slimme concurrenten voor de iPhone of smartphones die met het besturingssysteem Android werken. RIM wil immers ergens volgend jaar een nieuw besturingssysteem voor zijn toestellen introduceren, genaamd QNX.

Als de klanten nu al op de nieuwe smartphones van het bedrijf moeten wachten, kunnen ze zich afvragen of RIM later dit jaar niet voor dezelfde problemen zal komen te staan. Ze zouden kunnen besluiten hun aankoop uit te stellen totdat de telefoons met het nieuwe besturingssysteem te koop zijn.

Bovendien lijken de klanten niet louter af te wachten, maar ook af te haken. Het aandeel van BlackBerry in de recente verkopen van smartphones in de VS is gedaald van 37 procent een jaar geleden naar 15 procent in het eerste kwartaal van dit jaar, aldus onderzoeksbureau Nielsen. En de problemen in Latijns-Amerika kunnen er op duiden dat de groei in de ontwikkelingslanden wordt ondermijnd door goedkopere toestellen die op Android draaien.

RIM-managers hebben gezegd dat er de komende maanden veel vooruitgang zal worden geboekt. Maar er is aanzienlijk meer voor nodig om te voorkomen dat de huidige negatieve trend zal doorzetten.

Robert Cyran

Vertaling Menno Grootveld