Biologische klok van vrouwen tikt iets sneller

Vrouwen hebben een iets korter dagritme dan mannen. Het scheelt maar zes minuten, maar desondanks kan dat verklaren waarom vrouwen vaker ochtendmensen zijn en gemakkelijker wakker worden als de zon opkomt. Dat schreven Amerikaanse slaaponderzoekers gisteren online in Proceedings of the National Academy of Sciences.

De biologische klok van mensen en dieren moet elke dag gelijk worden gezet. Mensen hebben een innerlijk dagritme van, gemiddeld, iets meer dan 24 uur. Dat ritme past zich aan aan het daglicht, zodat het precies op een etmaal uitkomt.

In de lengte van die innerlijke ‘circadiane periode’ zit speling. Bij mensen met een kort innerlijk ritme begint de lichaamstemperatuur eerder op de avond te dalen, terwijl het ‘slaaphormoon’ melatonine al stijgt. ’s Ochtends zijn ze gevoeliger voor daglicht. Vrouwen hebben vaker zo’n kort dagritme dan mannen, blijkt nu. En iets heel anders: ze hebben ook meer last van een jetlag als ze westwaarts reizen (bij zo’n reis moet je langer opblijven).

De Amerikanen sprokkelden gegevens bijeen van 25 jaar slaaponderzoek in hun lab. Pas na analyse van veel proefpersonen diende het subtiele verschil tussen het dagritme van man en vrouw zich aan.