Bin Laden woonde vijf jaar in complex - ‘schande’ voor Pakistaanse inlichtingendienst

Pakistani policemen stand guard at the sealed gate of the building which served as a hideout to Al-Qaeda leader Osama bin Laden following his death by US Special Forces in a ground operation in Abbottabad on May 3, 2011. The bullet-riddled Pakistani villa that hid Osama bin Laden from the world was put under police control, as media sought to glimpse the debris left by the US raid that killed him. Bin Laden's hideout had been kept under tight army control after the dramatic raid by US special forces late May 1 in the affluent suburbs of Abbottabad, a garrison city 50 kilometres (30 miles) north of Islamabad. AFP PHOTO/ AAMIR QURESHI
Pakistani policemen stand guard at the sealed gate of the building which served as a hideout to Al-Qaeda leader Osama bin Laden following his death by US Special Forces in a ground operation in Abbottabad on May 3, 2011. The bullet-riddled Pakistani villa that hid Osama bin Laden from the world was put under police control, as media sought to glimpse the debris left by the US raid that killed him. Bin Laden's hideout had been kept under tight army control after the dramatic raid by US special forces late May 1 in the affluent suburbs of Abbottabad, a garrison city 50 kilometres (30 miles) north of Islamabad. AFP PHOTO/ AAMIR QURESHI Pakistaanse politieagenten bewaken het complex van Bin Laden, waar hij zich vijf tot zes jaar kon schuilhouden. Foto AFP / Aamir Qureshi

Osama bin Laden woonde vijf tot zes jaar in zijn complex in Abbottabad, waar hij zondag werd doodgeschoten. Pakistan zegt van niks te weten, maar geeft wel toe fouten te hebben gemaakt.

Voordat de invasie in Afghanistan in 2001 werd ingezet door de Amerikanen, woonde Bin Laden daar. Hoe lang is niet bekend, maar volgens de laatste informatie, zo zegt president Obama’s anti-terrorisme adviseur John Brennan, woonde hij vijf tot zes jaar in het complex waar elitetroepen hem zondag doodschoten. Middenin de Pakistaanse stad Abbottabad.

Pijnlijk voor Pakistan

Voor Pakistan is dat pijnlijk, want veel Amerikaanse parlementariërs twijfelen aan de samenwerking met dat land, en vooral aan de miljarden dollars die gestort zijn aan Pakistan om de Taliban en Al-Qaeda te bevechten.

De Pakistaanse president, Asif Ali Zardari, zegt in The Washington Post dat zijn diensten niet hebben samengewerkt met de Amerikaanse SEALs, maar heeft nog niet kunnen verduidelijken waarom zij Osama bin Laden niet hebben gevonden. Toch geeft de president indirect fouten toe:

“Hij was niet waar we anticipeerden waar hij zou zitten, maar nu is hij weg.”

Dat er fouten worden gemaakt, wordt door een functionaris van de Pakistaanse inlichtingendienst ISI tegen de BBC beaamd. De woordvoerder zegt dat het complex waar Bin Laden bleek te zitten simpelweg ‘niet op de radar’ van de ISI stond. Hij noemt dit een ‘schande’ voor de ISI. “We zijn goed, maar we zijn niet God,” voegde hij daar aan toe.

Beelden uit Abbottabad, van de NOS:

Nieuwe details over ‘Operation Geronimo’

De ISI-woordvoerder gaf ook nieuwe details over de operatie in Abbottabad. Zo zegt hij onder meer dat een jonge dochter (twaalf of dertien jaar oud) van Bin Laden zag hoe haar vader werd neergeschoten.

Ook zegt hij dat er zo’n 17 tot 18 mensen in het complex waren op het moment van de aanval. De Amerikanen zouden één iemand levend hebben meegenomen, wellicht een zoon van Bin Laden.

Het testament van Bin Laden

“Denk er niet aan om opnieuw te trouwen, zorg goed voor de kinderen,” draagt Bin Laden zijn vrouwen op in het testament, zo lijkt het. De Koeweitse krant Al-Anba heeft het document dat de terreurleider al drie maanden na de aanslagen van 11 septmber opstelde in handen, zo meldt Al-Arabiya. Het is ondertekend door Abu Abdallah Osama bin Mohammed bin Laden.

Het is moeilijk te zeggen of het echt is, zegt NRC-redacteur Carolien Roelants, die de ontwikkelingen in het Midden-Oosten al jaren volgt voor NRC.

“Of ze daadwerkelijk zijn testament hebben gevonden is moeilijk verifieerbaar. Koeweitse kranten staan niet bekend om hun betrouwbaarheid.”

Dit zou het testament van Bin Laden zijn, via Al-Anba.Dit zou het testament van Bin Laden zijn, via Al-Anba.

Als het waar is, weten we nu dat Bin Laden zijn zoons opdraagt niet hetzelfde te gaan doen als hij en te gaan werken voor Al-Qaeda: “Oh mijn zonen, vergeef mij dat ik weinig tijd aan jullie heb besteed sinds ik aan mijn jihad ben begonnen.” In het testament noemt hij de aanslagen van 9/11 zijn derde aanslag, na een aanslag in Libanon en die op de Amerikaanse ambassade in Kenia. Hij zegt ze te hebben gepleegd omdat hij niet langer kon aanzien hoe Amerika moordde en onrecht pleegde.

Media en bewoners van Abbottabad rond het huis van de doodgeschoten Al-Qaedaleider. Foto AP / Anjum NaveedMedia en bewoners van Abbottabad rond het huis van de doodgeschoten Al-Qaedaleider. Foto AP / Anjum Naveed

Twijfel over vrijgeven bewijs

Het Witte Huis heeft nog geen foto’s van Bin Laden na zijn dood vrijgegeven. Washington twijfelt of ze wel in de openbaarheid moeten komen, terwijl de roep om bewijs in Amerika en de rest van de wereld wat sterker wordt.

De Amerikaanse regering vraagt zich af of het wel gepast is de foto’s te publiceren, gezien de gevoeligheid binnen de islamtische wereld. Tegelijkertijd wil Amerika af van de geruchten dat Bin Laden helemaal niet dood zou zijn. Dezelfde overwegingen gelden voor de video die is gemaakt tijdens de aanval.

Bin Laden werd boven zijn linkeroog in het hoofd geschoten, waardoor een deel van zijn hersenpan is verbrijzeld. Ook werd hij in de borst geschoten.

Met medewerking van Hanina Ajarai

Een overzichtskaart van de situatie rond het complex van Bin Laden: