Dit is een artikel uit het NRC-archief

Defensie

‘Bin Laden ongewapend, maar verzette zich’

Caption: Local people and news media gather round the compound and house, seen on right, of Osama bin Laden as authorities eased the security and allowed people to approach the perimeter of the compound in Abbottabad, Pakistan, on Tuesday, May 3, 2011, after a U.S. military raid late Monday which ended with the death of the al-Qaida leader Osama bin Laden and others inside the compound. U.S. Navy SEALs swept through the massive compound Monday in pursuit of their target, bin Laden, and it is revealed Tuesday by White House counterterrorism adviser John Brennan that the U.S. already was scouring through items seized in the raid, said to include hard drives, DVD's, a pile of documents and other items. (AP Photo/Aqeel Ahmed)
Caption: Local people and news media gather round the compound and house, seen on right, of Osama bin Laden as authorities eased the security and allowed people to approach the perimeter of the compound in Abbottabad, Pakistan, on Tuesday, May 3, 2011, after a U.S. military raid late Monday which ended with the death of the al-Qaida leader Osama bin Laden and others inside the compound. U.S. Navy SEALs swept through the massive compound Monday in pursuit of their target, bin Laden, and it is revealed Tuesday by White House counterterrorism adviser John Brennan that the U.S. already was scouring through items seized in the raid, said to include hard drives, DVD's, a pile of documents and other items. (AP Photo/Aqeel Ahmed) De villa van Osama bin Laden in het Pakistaanse Abbottabad wordt druk bezocht door inwoners en pers. Foto: AP / Aqeel Ahmed

Al-Qaeda-leider Osama bin Laden was niet gewapend toen Amerikaanse militairen het complex binnendrongen waar hij zich verschanst had.

Dat maakte Witte Huis-woordvoerder Jay Carney zojuist bekend tijdens een persconferentie. Hij bevestigde dat Bin Laden zich verzette kort voordat hij gedood werd. Volgens Carney is een wapen niet essentieel om verzet te bieden.

Carney liet weten dat de Al-Qaeda-topman in zijn hoofd en borst werd geschoten. Bij de operatie raakte ook een vrouw van Bin Laden gewond en werd zij niet gedood, in tegenstelling tot eerdere berichtgeving.

Beelden dode Bin Laden mogelijk ‘opruiend’

De Amerikaanse regering is nog in beraad over het mogelijk vrijgeven van beelden van de gedode terroristenleider. De foto van de resten van Bin Laden zou “afschuwelijk” en “opruiend” zijn, zei Carney.

http://youtu.be/ZSi6VaJkKJA

Volgens de woordvoerder heeft de dood van Bin Laden geen gevolgen voor het tijdschema van de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Afghanistan. In juli zullen de Verenigde Staten beginnen met het terugtrekken van militairen en zal in bepaalde gebieden de ordehandhaving overgedragen worden aan Afghaanse veiligheidsdiensten.

Lees hier meer over Osama bin Laden.